Jobb smartere 2025
11 June 09:00 –
12 June 16:00
Asker Kulturhus
Asker Kulturhus, Strøket, Asker, Norge
About the event
Organizer: Norsk Kommunalteknisk Forening
Viktig informasjon om overnatting!
Husk at hotellrom IKKE er inkludert i påmeldingen og må bookes utenom.
Trenger du overnatting? Ta kontakt med Julie Tollefsen på julie.tollefsen@nkf.no.
Om konferansen
I tøffe økonomiske tider er samarbeid og deling av kunnskap mellom kommuner viktigere enn noensinne. Konferansen byr på spennende innlegg om strategi, teknologi, samspill, ledelse – og mye mer! Enten du jobber med prosjektledelse, renhold, drift, energi, klima og miljø, boligforvaltning eller personalledelse, vil du finne nyttig innsikt og konkrete løsninger som kan tas i bruk med én gang.
Grupperabatt
Oppnås ved flere enn 4 påmeldte fra samme kommune. For å få rabatten registrert må du legge inn alle deltakere i en og samme bestilling. Alternativt kan du bestille uspesifiserte billetter og legge til navn senere. Det MÅ gjøres på denne måten for å oppnå rabatten.
Det kan kun aktiveres en rabatt om gangen. Hvis en bestilling kvalifiserer til flere av rabattene, brukes den som gir gunstigst pris.
Oppdatert deltakerliste finner du her
Program
10. juni:
19:00 Felles kick-off på Scandic Asker
11. juni:
Felles sesjon
08:30 Navneskilt, registrering og frokost
Enkel frokostservering: juice, kaffe/te, yoghurt m/granola, frukt, bakeverk.
09:00 Velkommen til Jobb smartere 2025!
09:02 Ordfører Lene Conradi
09:12 Velkommen til Asker
v/Kirsti Kierulf, NKF og Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
09:20 Strategisk stedsutvikling gjennom 60 år: Asker før, nå og i fremtiden - Asker før, nå og i fremtiden - Hvordan har strategisk stedsutvikling formet Asker gjennom seks tiår? Tor Arne Midtbø, plansjef i Asker kommune, tar oss med på en tidsreise som viser hvordan langsiktig planlegging har balansert behovet for vekst og bærekraft i et stadig skiftende økonomisk landskap. Fra de første utviklingsplanene til dagens utfordringer og muligheter, gir han innsikt i hvordan erfaringer fra fortiden kan gi verdifulle perspektiver for fremtidens prioriteringer
v/Tor Arne Midtbø, Asker kommune
09:45 Når flyktninger flytter inn: Hvordan løser vi utfordringene med fortrengning av sårbare grupper? Med et nasjonalt anmodningsmål om å bosette 18 200 flyktninger i 2025, står kommunene overfor store utfordringer. Hvordan kan vi sikre bolig til flyktninger uten at sårbare grupper som personer med rus- eller psykiske lidelser blir skjøvet ut? Martin fra Asker kommune tar opp de vanskelige spørsmålene: Hvor skal de som allerede sliter finne bolig når det er motstand i nabolagene? Innlegget gir innsikt i hvordan kommunene kan håndtere fortrengningseffekten og finne løsninger som er rettferdige og bærekraftige for alle grupper.
v/Martin Løiten Dahl, Asker kommune
10:10 Speedpresentasjon: Fremtidens løsnigner på 20 minutter Hør korte og engasjerende presentasjoner fra våre utstillere.
10:30-11.15 Utstillingsvandring
11:15 Renholdsfrekvens ned, standard opp: Hva er konsekvensene, og hva er godt nok?
Hvordan kan man redusere renholdsfrekvensen uten at det går på bekostning av kvaliteten? Eiendomssjef Julija Jurin tar opp dilemmaet med å balansere kostnadsreduksjoner og høyere standardkrav i offentlige bygg. Innlegget belyser hvilke konsekvenser dette kan få for brukerne, byggenes levetid og økonomien, og diskuterer hva som faktisk kan defineres som "godt nok" i praksis.
v/Julija Jurin, Bærum kommune
11:45 Spar penger med Husbanken: Effektiv bruk av statlige virkemidler for kommunale boliginvesteringer Hvordan kan kommunene bruke Husbankens virkemidler for å spare penger og samtidig investere i nye og eksisterende kommunale boliger? Jan Hjelle fra Husbanken deler praktiske tips og verktøy som tilskudd til energitiltak, lån til utleieboliger, og startlån. Han vil også belyse hvordan tilvisningsavtaler kan gi fleksible løsninger og presentere eksempler fra regionen på hvordan kommuner har brukt disse ordningene med suksess. Få innsikt i hvordan dere kan utnytte Husbankens ressurser for å nå deres bolig- og investeringsmål.
v/Jan Hjelle, Husbanken
12:15-13:00 Lunsj - Serveres i utstillingsområdet
Wraps med kylling, laks eller vegetar. Sjokoladekake og ostekake til dessert.
Oppstart i parallelle spor
Spor 1 - Teknologi sporet
Sal: Multisalen
13:00 Implementering av teknologi i bygg
For å få kontroll på moderne bygningsmasse kreves forståelse av toppsystemer, SD-anlegg og ITB. Hva er forskjellene, hvordan henger de sammen, og hvor bør vi starte? Vi utforsker de viktigste grepene for å prioritere riktig, integrere systemer og sikre effektiv drift.
v/Asle Kosbergløkk, Involved AS
13:20 Renhold 2.0 - Strategi overført til praksis gjennom gode prosjekter og jobbing med endringsledelse
For å omsette strategier til konkrete resultater kreves det mer enn bare gode intensjoner – det handler om å kombinere effektive prosjekter med dyktig endringsledelse. Gjennom en strukturert tilnærming jobber vi for at strategiske mål blir tydelig kommunisert, godt forankret og gjennomført i praksis
v/Heidi Sollien, Lillestrøm kommune
v/Christer Eskedal, N3
13:40 Informasjonssikkerhet og Skallsikring: Hvordan møte de største truslene i dagens digitale landskap? IKT Asker deler innsikt i hvordan kommuner kan beskytte seg mot de økende truslene i cyberspace. Med 5 millioner dataangrep i måneden står Asker overfor store utfordringer. Foredraget vil belyse hvordan man kan forberede seg på og håndtere trusler, samt viktigheten av skallsikring og robuste sikkerhetstiltak for å beskytte både data og infrastruktur.
v/Kolbjørn Johansen, Asker kommune
14:00-14:30 Pause - Kaffe og snacks hos utstillerne
Spor 2 - Ledelse sporet
Sal: Festsalen
13:00 Bærekraftige bygganskaffelser: 1,5 år med skjerpede krav til klima og miljø, hva har vi lært og hva blir det neste?
Offentlige anskaffelser er både et virkemiddel for å dekke kommunens behov for arealer og ivareta andre samfunnsmål som et ansvarlig arbeidsliv og menneskerettigheter. Fra 1. januar 2024 ble det obligatorisk å ta hensyn til klima og miljø i alle anskaffelser. Samtidig er ny lov på vei. DFØ oppdaterer om erfaringer og hva som kan forventes i nærmeste fremtid.
v/Bjørn Kummeneje, DFØ
13:20 Ny metodikk for tidligfase: Eksempler fra Kloppedalen bo- og omsorgssenter i Asker - vertskommunen presenterer en ny metodikk for tidligfaseprosjektering gjennom utviklingen av Kloppedalen bo- og omsorgssenter. Dette innlegget deler praktiske erfaringer og lærdommer fra prosjektet, med fokus på hvordan tidlig involvering og moderne planlegging kan bidra til mer effektive og bærekraftige byggeprosjekter.
v/Gunnhild Goffeng, Asker kommune
13:40 Hvordan lykkes med samspill prosjekter – erfaringer fra Legevakten i Oslo og NRK’s nye hovedkontor Tor Hoel er prosjektdirektør for NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka i Oslo, og har tidligere ledet bl.a. byggingen av det nye legevaktsbygget i Oslo. Legevakten i Oslo hadde en prislapp på over tre milliarder kroner og ble gjennomført med en samarbeidsmodell som fokuserte på samlokalisering og tidlig fase-planlegging. Hoel vil fortelle om sine erfaringer fra gjennomføring av denne type prosjekter. Samspillprosjekter som disse viser hvordan tidlig involvering av alle parter og tett samarbeid kan føre til vellykkede byggeprosjekter med færre konflikter og bedre kostnadskontroll. Denne modellen legger vekt på teamets samlede kompetanse innen gjennomføring, framdriftsplanlegging, kostnadskalkyler, arkitektonisk utforming, byggbarhet, funksjonalitet, bærekraft og miljø
v/Tor Hoel, NRK
14:00-14:30 Pause - Kaffe og snacks hos utstillerne
Spor 1 - Klima og miljø sporet
Sal: Multisalen
14:30 Nedre Sem Låve: 50 % ombruk og plastfritt – Fra ord til handling Hvordan kan vi få ombruk og plastfri bygging til å bli en realitet? Prosjektleder og Veidekke deler erfaringer fra prosjektet på Nedre Sem Låve, hvor 50 % av materialene er ombrukte, og plast er eliminert. Få innsikt i praktiske løsninger og utfordringer ved å implementere ombruk av møbler og materialer i byggeprosjekter.
v/Alf Kåre Stokker, Asker kommune
14:50 Rypefjord sykehjem – fremtidens løsninger i eksisterende bygg
Rypefjord sykehjem viser hvordan ombygging av eksisterende bygningsmasse kan møte både klimautfordringer, kvalitetskrav i helsesektoren og den kommende eldrebølgen. Gjenbruk fremfor nybygg gir lavere utslipp, bedre ressursutnyttelse og reduserte driftskostnader. Resultatet er moderne, energieffektive lokaler med bedre arbeidsmiljø og livskvalitet for både ansatte og beboere. Å gi nytt liv til gamle bygg er ikke bare bærekraftig – det er en smart investering i både mennesker og samfunn.
15:10 Bygger du fortsatt prosjekter på magefølelse og gamle vaner?
Da bør du få med deg foredraget om NKF Prosjekthjelper – verktøyet som gjør tidligfase i byggeprosjekter smartere, raskere og langt mer presist. Mindre synsing. Mer struktur. Bedre bygg. Tør du la være?
v/Per Ove Akselvoll, NKF
15:30 Faglig program slutt
Spor 2 - Kontroll sporet
Sal: Festsalen
14:30 Nybygg: fra plan til drift - Ta kontroll - Få gevinst Kommunale rammer til nybygg og bygningsdrift går ned. Korleis skal kommunane klare å fylgje med på den teknologiske utviklinga, KI og miljøkrav, samtidig som det er stadig auka krav til kostnadsbesparelse og effektivisering mm. Sentrale fokusområde eigedom Hemsedal kommune har vore kompetanse, fagsystem og samspelfase/kontrakt.
v/Odd Magne Anderdal, Hemsedal kommune
14:50 Tilstandskartlegging av bygg: Prioritering og bruk i vedlikeholdsbudsjettet
Hvordan kan tilstandskartlegging av bygg bidra til smartere prioritering og effektivt vedlikehold? Dette innlegget utforsker hvordan kartlegging av bygningens tilstand kan brukes til å fordele ressurser og bygge et vedlikeholdsbudsjett som tar hensyn til både dagens behov og etterslep. Få innsikt i hvordan man kan bruke data fra tilstandsvurdering aktivt for å forlenge levetiden til bygninger og optimalisere vedlikeholdsprosesser.
v/ Ragnhild Gjelsvik og Tore Fredriksen, Oslobygg
15:10 Fra kontroll til kontroll på ordentlig
IK-Bygg er ikke bare internkontroll lenger. Nå har vi lagt inn de 16 ASSS-spørsmålene for teknisk tilstandsvurdering – og gir deg ett samlet verktøy for både lovpålagt kontroll og strategisk styring. Kom og se hvordan du kan ta kontroll over bygningsmassen – med fakta, ikke følelser.
v/Erik Hole, Rådgiver, NKF
15.30 Faglig program slutt
16:30-17:30 Unike Befaringer
du melder deg på ønsket befaring her
Befaring 1 - Nedre Sem Låve
Kun 30 plasser. Vi bestiller buss fra Asker Kulturhus.
Befaring 2 - Ny ishall Frisk Asker
Gangavstand til arenaen
19:00-22:30 Velkommen til helaften på Lancelot bar og grill
Vi har booket hele stedet i Asker sentrum. God mat, uformell stemning og live underholdning!
12.juni:
Oppstart i parallelle spor
Spor 1 - Bolig sporet
Sal: Multisalen
08:30 Morgenservering (utstillingsområdet)
yoghurt m/granola, frukt i beger
09:00 Brannprosjekt bolig: Oppgradering av brannsikkerhet i Asker kommunes 1300 boliger Asker kommune har startet et omfattende prosjekt for oppgradering av brannsikkerheten i sine 1300 kommunale boliger. Dette innlegget gir innsikt i hvordan kommunen gjennomfører et systematisk og effektivt arbeid for å sikre at alle boliger møter moderne brannforebyggende standarder. Få innsikt i utfordringene, strategiene og de konkrete tiltakene som er tatt for å forbedre brannsikkerheten på tvers av et stort boligområde.
v/Martin Løiten Dahl, Asker kommune
09:20 ROP boliger: Erfaringer fra Volda kommune Volda kommune deler sine erfaringer med å utvikle bærekraftige og kostnadseffektive løsninger for ROP-boliger. Gjennom grundig utredning og utforskning av ulike tilnærminger har vi identifisert tiltak som reduserer feil og mangler i lignende prosjekter. Ved å tenke utenfor boksen har vi funnet innovative løsninger som både sikrer funksjonalitet og forebygger uønskede hendelser. Se hvordan våre valg har bidratt til tryggere og mer økonomiske boligløsninger.
v/Kjell Magne Rindal, Volda kommune
09:40 Boligutfordringer og løsninger i Alstahaug kommune Alstahaug kommune forvalter rundt 250 boliger, hvorav 150 er kommunale og 100 er fremleieboliger for flyktninger. Med 400 bosatte flyktninger er presset på både leiemarkedet og kommunale boliger stort.I denne sesjonen deler vi erfaringer om hvordan vi best mulig kan tilrettelegge for en smidig boligprosess. Vi ser på hvordan vi sikrer rett beboer i rett bolig, praktisk gjennomføring av innflytting, tverrfaglig oppfølging gjennom leieperioden og hvordan vi legger til rette for en god overgang til egen bolig.
v/Erik Smedegård, Alstahaug kommune
10:00 - 10:30 Pause og mingling hos utstillerne
Spor 2 -Økonomi sporet
Sal: Festsalen
08:30 Morgenservering (utstillingsområdet)
yoghurt m/granola, frukt i beger
09:00 500 millioner i besparelser: Hvordan balansere økonomisk stramhet med utvikling og vedlikehold i Asker kommune
Asker kommune skal spare 500 millioner, samtidig som de skal opprettholde utvikling og vedlikehold. Hvordan kan dette gjøres? Innlegget utforsker kommunens strategier for å håndtere økonomisk stramhet uten å svekke langsiktige investeringer.
v/Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
09:20 Kutte 10 millioner på renhold – Hvordan gjøre det til en positiv utfordring?
Hvordan kan man kutte 10 millioner i renholdsbudsjettet uten å gå på bekostning av kvaliteten? Dette innlegget utforsker hvordan man kan vinkle kostnadskutt som en mulighet for innovasjon, effektivisering og smartere løsninger.
v/Aleksandra Skog Løkken, Trondheim kommune
09:40 Kristiansund kommune har over lengre tid vært utsatt for stramme budsjetter og stadige kutt. Når det ikke lenger er mer å ta fra, må nye løsninger på bordet. Hvordan kan en kommune fortsatt levere gode tjenester med færre ressurser? I denne sesjonen får du høre hvordan Kristiansund kommune tenker nytt og tar i bruk innovative metoder som mobil- og 3D-skanning for arealforvaltning. Gjennom smarte digitale løsninger effektiviserer de arbeidsprosesser, sparer tid og reduserer kostnader – uten at det går på bekostning av kvaliteten. Bli med og lær hvordan teknologi kan brukes strategisk for å møte økonomiske utfordringer i offentlig sektor!
v/Tormod Borge Skundberg, Kristiansund kommune
10:00 - 10:30 Pause og mingling hos utstillerne
Spor 1 - Energi sporet
Sal: Multisalen
10:30 Energieffektivisering og energiledelse: konkrete tiltak i Oslo kommune
Oslo kommune satser 20 millioner på energieffektivisering i 2025. Dette innlegget belyser hvordan kommunen implementerer energiledelse og konkrete tiltak for å redusere energiforbruket. Få innsikt i hvordan strategiske investeringer og målrettede tiltak kan bidra til både kostnadsbesparelser og bærekraftig utvikling i offentlige bygg.
v/Eirik Jubsås, Oslo kommune
10:50 Bærekraftig fjernvarme - Kvitebjørn Varme AS og fremtidens utfordringer med økt energibehov, miljøkrav og behov for innovasjon
Kvitebjørn Varme AS har siden 1989 utviklet og driftet fjernvarmesystemet i Tromsø og leverer i dag over 170 GWh varme årlig. Fjernvarme er en energieffektiv løsning der vann varmes opp med ulike energikilder og distribueres til kunder gjennom et underjordisk rørnett. Bransjen står overfor utfordringer som økt energibehov, miljøkrav og behov for innovasjon. Foredraget gir innsikt i hvordan Kvitebjørn Varme AS møter disse utfordringene og hvilken rolle fjernvarme spiller i det grønne skiftet.
v/Frank Mathillas, Kvitebjørn Varme
11:10 Spor slutt
Spor 2 - Ansatte sporet
Sal: Festsalen
10:30 Sykefravær er dyrt: Hvordan redusere fravær på en inkluderende og ryddig måte – E
Arne Håkon som er områdeleder i Trondheim deler sine erfaringer med fraværsforebygging, med sine vesjon Le - Del - Se. De har imponerende resultater, og deler hvordan kommunen aktivt har jobbet for å redusere sykefraværet på en inkluderende og ryddig måte, med fokus på forebygging og gode arbeidsmiljøtiltak.
v/Arne Håkon Johansen, Trondheim kommune
10:50 Inkluderende arbeidsliv i servicebransjen – ansvar og muligheter
Servicebransjen har et viktig samfunnsansvar i å skape et inkluderende arbeidsliv. I denne sesjonen deler vi erfaringer med hvordan vi tilrettelegger for ansatte med ulike behov, benytter ressurser som mottar trygdeytelser, kjøper tjenester fra tiltaksbedrifter og utdanner språkmentorer for å styrke integreringen på arbeidsplassen. Vi ser også på hvordan vi kan tilby arbeid til personer som står utenfor arbeidsmarkedet, og hvorfor samarbeid med interne seksjoner, NAV og kriminalomsorgen er avgjørende for å skape bærekraftige løsninger
v/Heidi Elisabeth Sollien, Lillestrøm kommune
v/Ana Belen Fermin Hertzenberg, Lillestrøm kommune
11:10-12:00 Lunsj Serveres i utstillingsområdet
Focaccia med kylling, parmaskinke, vegetar. Kaker til kaffen
Felles sesjon - siste innspurt
Sal: Multisalen
12:00 Arealeffektivisering i Asker: Temaplan Eiendom og "Rom for livet"
Mål og Strategier - Asker kommune jobber med ambisiøse mål for arealeffektivisering gjennom Temaplan Eiendom og programmet "Rom for livet." Målet er å redusere vedlikehold med 50 % (56 millioner kroner), kutte arealet med 20 000 m² de neste 4 årene og redusere kontorarbeidsplasser med 25 000 m². Hvordan bruker kommunen Politikerdashboardet til å beregne og tilpasse arealbehovene i Hovedplanen? Dette innlegget gir innsikt i hvordan Asker effektiviserer arealbruken i praksis.
v/Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
12:20 For å sikre god forvaltning av både nye og eldre bygg er det avgjørende å basere beslutninger på data og livssykluskostnader (LCC)
Vedlikehold handler ikke bare om å bevare verdier, men også om å skape langsiktig bærekraft og effektiv ressursbruk. Eldre bygg krever ofte mer vedlikehold, mens nye bygg gir mulighet for bedre planlegging og kostnadseffektive løsninger fra starten av. Ved å bruke data aktivt kan vi prioritere tiltak som gir størst verdi over tid, sikre riktig balanse mellom vedlikehold og investeringer, og legge grunnlaget for en mer bærekraftig eiendomsforvaltning.
v/Anne Charlotte Moe, Helse Sør-Øst
12:40 KI i Bygg og Eiendom: Effektivisering gjennom Operasjonell Teknologi og Leverandørperspektiv - Hvordan kan kunstig intelligens (KI) forbedre drift og vedlikehold i bygg og eiendom? Dette innlegget utforsker bruken av KI i operasjonell teknologi, med særlig fokus på VVS, vann og drift. Vi ser på hvordan leverandører bruker KI for å optimalisere prosesser, redusere kostnader og forbedre effektiviteten. Eksempler fra bransjen viser hvordan KI allerede er integrert i driften, og hvordan dette kan revolusjonere fremtidens byggeteknologi.
v/Kirsti Kierulf, NKF
13:00 Effektivisering, Fremtidens Kompetanse og Motivasjon i Tøffe Tider. Per-Tore fra Trondheim er svært engasjert og nytenkende. Han deler erfaringer og tanker om hvordan kommuner kan omorganisere for å drive mer effektivt Hvordan kan vi utvikle nettverk, samarbeide på tvers av kommuner og tilpasse kompetansebehovene for å møte fremtidens krav? Innlegget diskuterer hvilke stillinger kommunene trenger i fremtiden, og hvordan vi kan motivere ansatte i utfordrende tider. Hva bør vi slutte å gjøre for å drive mer effektivt, og hvordan kan vi sikre riktig kompetanse for å møte fremtidens utfordringer?
v/Per-Tore Støen, Trondheim eiendom
13:30-14:00 Pause og snacks hos utstillerne
Bakeverk og frukt i beger
14:00 Fra vedlikeholdsplaner til dynamisk eiendomsutvikling i en by i endring. Erfaringer fra Sandnes - en by i vekst, med økte behov og raskere endringer som stiller større krav til kommunen som eiendomsaktør For å møte fremtidens utfordringer må vi bygge en kompetent og motivert organisasjon med læringsvilje og kultur for utvikling. Kommunen er ikke bare en forvalter, men en strategisk eiendomsinvestor med mål om å bli anerkjent som en ansvarlig aktør. Vi må balansere kortsiktige budsjettmål med langsiktige eiendomsstrategier og bevege oss fra budsjettstyring til bærekraftig verdiskaping. Spørsmålet vi stiller oss er: Hvordan kan vi gå fra å bevare verdier til å skape dem? Svaret ligger i helhetlige løsninger, strategisk investering og en klar visjon for Sandnes’ fremtid.
v/Torbjørn Sterri, Sandnes kommune
14:30 Avslutningsinnlegg ved Per Henrik Stenstrøm!
Mennesket er verdens fineste maskineri, men har du lest bruksanvisningen til de du jobber sammen med? Kollegene dine er verdens mest kompliserte maskiner, og skal du få dem til å virke optimalt burde det egentlig være påbudt å sette seg inn i hvordan alle sammen fungerer og ikke minst hvordan du virker på dem. Det er en kunst å være en god kollega. Dette foredraget er fullt av verktøy og tips – og mange morsomme eksempler!
14:50 Avslutning ved Adm. direktør i NKF - Kirsti Kierulf
15:00 Takk for i år!

Asker Kulturhus
Asker Kulturhus, Strøket, Asker, Norge

Jobb smartere 2025
11 June 09:00 –
12 June 16:00
Asker Kulturhus
Asker Kulturhus, Strøket, Asker, Norge
About the event
Organizer: Norsk Kommunalteknisk Forening
Viktig informasjon om overnatting!
Husk at hotellrom IKKE er inkludert i påmeldingen og må bookes utenom.
Trenger du overnatting? Ta kontakt med Julie Tollefsen på julie.tollefsen@nkf.no.
Om konferansen
I tøffe økonomiske tider er samarbeid og deling av kunnskap mellom kommuner viktigere enn noensinne. Konferansen byr på spennende innlegg om strategi, teknologi, samspill, ledelse – og mye mer! Enten du jobber med prosjektledelse, renhold, drift, energi, klima og miljø, boligforvaltning eller personalledelse, vil du finne nyttig innsikt og konkrete løsninger som kan tas i bruk med én gang.
Grupperabatt
Oppnås ved flere enn 4 påmeldte fra samme kommune. For å få rabatten registrert må du legge inn alle deltakere i en og samme bestilling. Alternativt kan du bestille uspesifiserte billetter og legge til navn senere. Det MÅ gjøres på denne måten for å oppnå rabatten.
Det kan kun aktiveres en rabatt om gangen. Hvis en bestilling kvalifiserer til flere av rabattene, brukes den som gir gunstigst pris.
Oppdatert deltakerliste finner du her
Program
10. juni:
19:00 Felles kick-off på Scandic Asker
11. juni:
Felles sesjon
08:30 Navneskilt, registrering og frokost
Enkel frokostservering: juice, kaffe/te, yoghurt m/granola, frukt, bakeverk.
09:00 Velkommen til Jobb smartere 2025!
09:02 Ordfører Lene Conradi
09:12 Velkommen til Asker
v/Kirsti Kierulf, NKF og Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
09:20 Strategisk stedsutvikling gjennom 60 år: Asker før, nå og i fremtiden - Asker før, nå og i fremtiden - Hvordan har strategisk stedsutvikling formet Asker gjennom seks tiår? Tor Arne Midtbø, plansjef i Asker kommune, tar oss med på en tidsreise som viser hvordan langsiktig planlegging har balansert behovet for vekst og bærekraft i et stadig skiftende økonomisk landskap. Fra de første utviklingsplanene til dagens utfordringer og muligheter, gir han innsikt i hvordan erfaringer fra fortiden kan gi verdifulle perspektiver for fremtidens prioriteringer
v/Tor Arne Midtbø, Asker kommune
09:45 Når flyktninger flytter inn: Hvordan løser vi utfordringene med fortrengning av sårbare grupper? Med et nasjonalt anmodningsmål om å bosette 18 200 flyktninger i 2025, står kommunene overfor store utfordringer. Hvordan kan vi sikre bolig til flyktninger uten at sårbare grupper som personer med rus- eller psykiske lidelser blir skjøvet ut? Martin fra Asker kommune tar opp de vanskelige spørsmålene: Hvor skal de som allerede sliter finne bolig når det er motstand i nabolagene? Innlegget gir innsikt i hvordan kommunene kan håndtere fortrengningseffekten og finne løsninger som er rettferdige og bærekraftige for alle grupper.
v/Martin Løiten Dahl, Asker kommune
10:10 Speedpresentasjon: Fremtidens løsnigner på 20 minutter Hør korte og engasjerende presentasjoner fra våre utstillere.
10:30-11.15 Utstillingsvandring
11:15 Renholdsfrekvens ned, standard opp: Hva er konsekvensene, og hva er godt nok?
Hvordan kan man redusere renholdsfrekvensen uten at det går på bekostning av kvaliteten? Eiendomssjef Julija Jurin tar opp dilemmaet med å balansere kostnadsreduksjoner og høyere standardkrav i offentlige bygg. Innlegget belyser hvilke konsekvenser dette kan få for brukerne, byggenes levetid og økonomien, og diskuterer hva som faktisk kan defineres som "godt nok" i praksis.
v/Julija Jurin, Bærum kommune
11:45 Spar penger med Husbanken: Effektiv bruk av statlige virkemidler for kommunale boliginvesteringer Hvordan kan kommunene bruke Husbankens virkemidler for å spare penger og samtidig investere i nye og eksisterende kommunale boliger? Jan Hjelle fra Husbanken deler praktiske tips og verktøy som tilskudd til energitiltak, lån til utleieboliger, og startlån. Han vil også belyse hvordan tilvisningsavtaler kan gi fleksible løsninger og presentere eksempler fra regionen på hvordan kommuner har brukt disse ordningene med suksess. Få innsikt i hvordan dere kan utnytte Husbankens ressurser for å nå deres bolig- og investeringsmål.
v/Jan Hjelle, Husbanken
12:15-13:00 Lunsj - Serveres i utstillingsområdet
Wraps med kylling, laks eller vegetar. Sjokoladekake og ostekake til dessert.
Oppstart i parallelle spor
Spor 1 - Teknologi sporet
Sal: Multisalen
13:00 Implementering av teknologi i bygg
For å få kontroll på moderne bygningsmasse kreves forståelse av toppsystemer, SD-anlegg og ITB. Hva er forskjellene, hvordan henger de sammen, og hvor bør vi starte? Vi utforsker de viktigste grepene for å prioritere riktig, integrere systemer og sikre effektiv drift.
v/Asle Kosbergløkk, Involved AS
13:20 Renhold 2.0 - Strategi overført til praksis gjennom gode prosjekter og jobbing med endringsledelse
For å omsette strategier til konkrete resultater kreves det mer enn bare gode intensjoner – det handler om å kombinere effektive prosjekter med dyktig endringsledelse. Gjennom en strukturert tilnærming jobber vi for at strategiske mål blir tydelig kommunisert, godt forankret og gjennomført i praksis
v/Heidi Sollien, Lillestrøm kommune
v/Christer Eskedal, N3
13:40 Informasjonssikkerhet og Skallsikring: Hvordan møte de største truslene i dagens digitale landskap? IKT Asker deler innsikt i hvordan kommuner kan beskytte seg mot de økende truslene i cyberspace. Med 5 millioner dataangrep i måneden står Asker overfor store utfordringer. Foredraget vil belyse hvordan man kan forberede seg på og håndtere trusler, samt viktigheten av skallsikring og robuste sikkerhetstiltak for å beskytte både data og infrastruktur.
v/Kolbjørn Johansen, Asker kommune
14:00-14:30 Pause - Kaffe og snacks hos utstillerne
Spor 2 - Ledelse sporet
Sal: Festsalen
13:00 Bærekraftige bygganskaffelser: 1,5 år med skjerpede krav til klima og miljø, hva har vi lært og hva blir det neste?
Offentlige anskaffelser er både et virkemiddel for å dekke kommunens behov for arealer og ivareta andre samfunnsmål som et ansvarlig arbeidsliv og menneskerettigheter. Fra 1. januar 2024 ble det obligatorisk å ta hensyn til klima og miljø i alle anskaffelser. Samtidig er ny lov på vei. DFØ oppdaterer om erfaringer og hva som kan forventes i nærmeste fremtid.
v/Bjørn Kummeneje, DFØ
13:20 Ny metodikk for tidligfase: Eksempler fra Kloppedalen bo- og omsorgssenter i Asker - vertskommunen presenterer en ny metodikk for tidligfaseprosjektering gjennom utviklingen av Kloppedalen bo- og omsorgssenter. Dette innlegget deler praktiske erfaringer og lærdommer fra prosjektet, med fokus på hvordan tidlig involvering og moderne planlegging kan bidra til mer effektive og bærekraftige byggeprosjekter.
v/Gunnhild Goffeng, Asker kommune
13:40 Hvordan lykkes med samspill prosjekter – erfaringer fra Legevakten i Oslo og NRK’s nye hovedkontor Tor Hoel er prosjektdirektør for NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka i Oslo, og har tidligere ledet bl.a. byggingen av det nye legevaktsbygget i Oslo. Legevakten i Oslo hadde en prislapp på over tre milliarder kroner og ble gjennomført med en samarbeidsmodell som fokuserte på samlokalisering og tidlig fase-planlegging. Hoel vil fortelle om sine erfaringer fra gjennomføring av denne type prosjekter. Samspillprosjekter som disse viser hvordan tidlig involvering av alle parter og tett samarbeid kan føre til vellykkede byggeprosjekter med færre konflikter og bedre kostnadskontroll. Denne modellen legger vekt på teamets samlede kompetanse innen gjennomføring, framdriftsplanlegging, kostnadskalkyler, arkitektonisk utforming, byggbarhet, funksjonalitet, bærekraft og miljø
v/Tor Hoel, NRK
14:00-14:30 Pause - Kaffe og snacks hos utstillerne
Spor 1 - Klima og miljø sporet
Sal: Multisalen
14:30 Nedre Sem Låve: 50 % ombruk og plastfritt – Fra ord til handling Hvordan kan vi få ombruk og plastfri bygging til å bli en realitet? Prosjektleder og Veidekke deler erfaringer fra prosjektet på Nedre Sem Låve, hvor 50 % av materialene er ombrukte, og plast er eliminert. Få innsikt i praktiske løsninger og utfordringer ved å implementere ombruk av møbler og materialer i byggeprosjekter.
v/Alf Kåre Stokker, Asker kommune
14:50 Rypefjord sykehjem – fremtidens løsninger i eksisterende bygg
Rypefjord sykehjem viser hvordan ombygging av eksisterende bygningsmasse kan møte både klimautfordringer, kvalitetskrav i helsesektoren og den kommende eldrebølgen. Gjenbruk fremfor nybygg gir lavere utslipp, bedre ressursutnyttelse og reduserte driftskostnader. Resultatet er moderne, energieffektive lokaler med bedre arbeidsmiljø og livskvalitet for både ansatte og beboere. Å gi nytt liv til gamle bygg er ikke bare bærekraftig – det er en smart investering i både mennesker og samfunn.
15:10 Bygger du fortsatt prosjekter på magefølelse og gamle vaner?
Da bør du få med deg foredraget om NKF Prosjekthjelper – verktøyet som gjør tidligfase i byggeprosjekter smartere, raskere og langt mer presist. Mindre synsing. Mer struktur. Bedre bygg. Tør du la være?
v/Per Ove Akselvoll, NKF
15:30 Faglig program slutt
Spor 2 - Kontroll sporet
Sal: Festsalen
14:30 Nybygg: fra plan til drift - Ta kontroll - Få gevinst Kommunale rammer til nybygg og bygningsdrift går ned. Korleis skal kommunane klare å fylgje med på den teknologiske utviklinga, KI og miljøkrav, samtidig som det er stadig auka krav til kostnadsbesparelse og effektivisering mm. Sentrale fokusområde eigedom Hemsedal kommune har vore kompetanse, fagsystem og samspelfase/kontrakt.
v/Odd Magne Anderdal, Hemsedal kommune
14:50 Tilstandskartlegging av bygg: Prioritering og bruk i vedlikeholdsbudsjettet
Hvordan kan tilstandskartlegging av bygg bidra til smartere prioritering og effektivt vedlikehold? Dette innlegget utforsker hvordan kartlegging av bygningens tilstand kan brukes til å fordele ressurser og bygge et vedlikeholdsbudsjett som tar hensyn til både dagens behov og etterslep. Få innsikt i hvordan man kan bruke data fra tilstandsvurdering aktivt for å forlenge levetiden til bygninger og optimalisere vedlikeholdsprosesser.
v/ Ragnhild Gjelsvik og Tore Fredriksen, Oslobygg
15:10 Fra kontroll til kontroll på ordentlig
IK-Bygg er ikke bare internkontroll lenger. Nå har vi lagt inn de 16 ASSS-spørsmålene for teknisk tilstandsvurdering – og gir deg ett samlet verktøy for både lovpålagt kontroll og strategisk styring. Kom og se hvordan du kan ta kontroll over bygningsmassen – med fakta, ikke følelser.
v/Erik Hole, Rådgiver, NKF
15.30 Faglig program slutt
16:30-17:30 Unike Befaringer
du melder deg på ønsket befaring her
Befaring 1 - Nedre Sem Låve
Kun 30 plasser. Vi bestiller buss fra Asker Kulturhus.
Befaring 2 - Ny ishall Frisk Asker
Gangavstand til arenaen
19:00-22:30 Velkommen til helaften på Lancelot bar og grill
Vi har booket hele stedet i Asker sentrum. God mat, uformell stemning og live underholdning!
12.juni:
Oppstart i parallelle spor
Spor 1 - Bolig sporet
Sal: Multisalen
08:30 Morgenservering (utstillingsområdet)
yoghurt m/granola, frukt i beger
09:00 Brannprosjekt bolig: Oppgradering av brannsikkerhet i Asker kommunes 1300 boliger Asker kommune har startet et omfattende prosjekt for oppgradering av brannsikkerheten i sine 1300 kommunale boliger. Dette innlegget gir innsikt i hvordan kommunen gjennomfører et systematisk og effektivt arbeid for å sikre at alle boliger møter moderne brannforebyggende standarder. Få innsikt i utfordringene, strategiene og de konkrete tiltakene som er tatt for å forbedre brannsikkerheten på tvers av et stort boligområde.
v/Martin Løiten Dahl, Asker kommune
09:20 ROP boliger: Erfaringer fra Volda kommune Volda kommune deler sine erfaringer med å utvikle bærekraftige og kostnadseffektive løsninger for ROP-boliger. Gjennom grundig utredning og utforskning av ulike tilnærminger har vi identifisert tiltak som reduserer feil og mangler i lignende prosjekter. Ved å tenke utenfor boksen har vi funnet innovative løsninger som både sikrer funksjonalitet og forebygger uønskede hendelser. Se hvordan våre valg har bidratt til tryggere og mer økonomiske boligløsninger.
v/Kjell Magne Rindal, Volda kommune
09:40 Boligutfordringer og løsninger i Alstahaug kommune Alstahaug kommune forvalter rundt 250 boliger, hvorav 150 er kommunale og 100 er fremleieboliger for flyktninger. Med 400 bosatte flyktninger er presset på både leiemarkedet og kommunale boliger stort.I denne sesjonen deler vi erfaringer om hvordan vi best mulig kan tilrettelegge for en smidig boligprosess. Vi ser på hvordan vi sikrer rett beboer i rett bolig, praktisk gjennomføring av innflytting, tverrfaglig oppfølging gjennom leieperioden og hvordan vi legger til rette for en god overgang til egen bolig.
v/Erik Smedegård, Alstahaug kommune
10:00 - 10:30 Pause og mingling hos utstillerne
Spor 2 -Økonomi sporet
Sal: Festsalen
08:30 Morgenservering (utstillingsområdet)
yoghurt m/granola, frukt i beger
09:00 500 millioner i besparelser: Hvordan balansere økonomisk stramhet med utvikling og vedlikehold i Asker kommune
Asker kommune skal spare 500 millioner, samtidig som de skal opprettholde utvikling og vedlikehold. Hvordan kan dette gjøres? Innlegget utforsker kommunens strategier for å håndtere økonomisk stramhet uten å svekke langsiktige investeringer.
v/Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
09:20 Kutte 10 millioner på renhold – Hvordan gjøre det til en positiv utfordring?
Hvordan kan man kutte 10 millioner i renholdsbudsjettet uten å gå på bekostning av kvaliteten? Dette innlegget utforsker hvordan man kan vinkle kostnadskutt som en mulighet for innovasjon, effektivisering og smartere løsninger.
v/Aleksandra Skog Løkken, Trondheim kommune
09:40 Kristiansund kommune har over lengre tid vært utsatt for stramme budsjetter og stadige kutt. Når det ikke lenger er mer å ta fra, må nye løsninger på bordet. Hvordan kan en kommune fortsatt levere gode tjenester med færre ressurser? I denne sesjonen får du høre hvordan Kristiansund kommune tenker nytt og tar i bruk innovative metoder som mobil- og 3D-skanning for arealforvaltning. Gjennom smarte digitale løsninger effektiviserer de arbeidsprosesser, sparer tid og reduserer kostnader – uten at det går på bekostning av kvaliteten. Bli med og lær hvordan teknologi kan brukes strategisk for å møte økonomiske utfordringer i offentlig sektor!
v/Tormod Borge Skundberg, Kristiansund kommune
10:00 - 10:30 Pause og mingling hos utstillerne
Spor 1 - Energi sporet
Sal: Multisalen
10:30 Energieffektivisering og energiledelse: konkrete tiltak i Oslo kommune
Oslo kommune satser 20 millioner på energieffektivisering i 2025. Dette innlegget belyser hvordan kommunen implementerer energiledelse og konkrete tiltak for å redusere energiforbruket. Få innsikt i hvordan strategiske investeringer og målrettede tiltak kan bidra til både kostnadsbesparelser og bærekraftig utvikling i offentlige bygg.
v/Eirik Jubsås, Oslo kommune
10:50 Bærekraftig fjernvarme - Kvitebjørn Varme AS og fremtidens utfordringer med økt energibehov, miljøkrav og behov for innovasjon
Kvitebjørn Varme AS har siden 1989 utviklet og driftet fjernvarmesystemet i Tromsø og leverer i dag over 170 GWh varme årlig. Fjernvarme er en energieffektiv løsning der vann varmes opp med ulike energikilder og distribueres til kunder gjennom et underjordisk rørnett. Bransjen står overfor utfordringer som økt energibehov, miljøkrav og behov for innovasjon. Foredraget gir innsikt i hvordan Kvitebjørn Varme AS møter disse utfordringene og hvilken rolle fjernvarme spiller i det grønne skiftet.
v/Frank Mathillas, Kvitebjørn Varme
11:10 Spor slutt
Spor 2 - Ansatte sporet
Sal: Festsalen
10:30 Sykefravær er dyrt: Hvordan redusere fravær på en inkluderende og ryddig måte – E
Arne Håkon som er områdeleder i Trondheim deler sine erfaringer med fraværsforebygging, med sine vesjon Le - Del - Se. De har imponerende resultater, og deler hvordan kommunen aktivt har jobbet for å redusere sykefraværet på en inkluderende og ryddig måte, med fokus på forebygging og gode arbeidsmiljøtiltak.
v/Arne Håkon Johansen, Trondheim kommune
10:50 Inkluderende arbeidsliv i servicebransjen – ansvar og muligheter
Servicebransjen har et viktig samfunnsansvar i å skape et inkluderende arbeidsliv. I denne sesjonen deler vi erfaringer med hvordan vi tilrettelegger for ansatte med ulike behov, benytter ressurser som mottar trygdeytelser, kjøper tjenester fra tiltaksbedrifter og utdanner språkmentorer for å styrke integreringen på arbeidsplassen. Vi ser også på hvordan vi kan tilby arbeid til personer som står utenfor arbeidsmarkedet, og hvorfor samarbeid med interne seksjoner, NAV og kriminalomsorgen er avgjørende for å skape bærekraftige løsninger
v/Heidi Elisabeth Sollien, Lillestrøm kommune
v/Ana Belen Fermin Hertzenberg, Lillestrøm kommune
11:10-12:00 Lunsj Serveres i utstillingsområdet
Focaccia med kylling, parmaskinke, vegetar. Kaker til kaffen
Felles sesjon - siste innspurt
Sal: Multisalen
12:00 Arealeffektivisering i Asker: Temaplan Eiendom og "Rom for livet"
Mål og Strategier - Asker kommune jobber med ambisiøse mål for arealeffektivisering gjennom Temaplan Eiendom og programmet "Rom for livet." Målet er å redusere vedlikehold med 50 % (56 millioner kroner), kutte arealet med 20 000 m² de neste 4 årene og redusere kontorarbeidsplasser med 25 000 m². Hvordan bruker kommunen Politikerdashboardet til å beregne og tilpasse arealbehovene i Hovedplanen? Dette innlegget gir innsikt i hvordan Asker effektiviserer arealbruken i praksis.
v/Lene Thusing Pedersen, Asker kommune
12:20 For å sikre god forvaltning av både nye og eldre bygg er det avgjørende å basere beslutninger på data og livssykluskostnader (LCC)
Vedlikehold handler ikke bare om å bevare verdier, men også om å skape langsiktig bærekraft og effektiv ressursbruk. Eldre bygg krever ofte mer vedlikehold, mens nye bygg gir mulighet for bedre planlegging og kostnadseffektive løsninger fra starten av. Ved å bruke data aktivt kan vi prioritere tiltak som gir størst verdi over tid, sikre riktig balanse mellom vedlikehold og investeringer, og legge grunnlaget for en mer bærekraftig eiendomsforvaltning.
v/Anne Charlotte Moe, Helse Sør-Øst
12:40 KI i Bygg og Eiendom: Effektivisering gjennom Operasjonell Teknologi og Leverandørperspektiv - Hvordan kan kunstig intelligens (KI) forbedre drift og vedlikehold i bygg og eiendom? Dette innlegget utforsker bruken av KI i operasjonell teknologi, med særlig fokus på VVS, vann og drift. Vi ser på hvordan leverandører bruker KI for å optimalisere prosesser, redusere kostnader og forbedre effektiviteten. Eksempler fra bransjen viser hvordan KI allerede er integrert i driften, og hvordan dette kan revolusjonere fremtidens byggeteknologi.
v/Kirsti Kierulf, NKF
13:00 Effektivisering, Fremtidens Kompetanse og Motivasjon i Tøffe Tider. Per-Tore fra Trondheim er svært engasjert og nytenkende. Han deler erfaringer og tanker om hvordan kommuner kan omorganisere for å drive mer effektivt Hvordan kan vi utvikle nettverk, samarbeide på tvers av kommuner og tilpasse kompetansebehovene for å møte fremtidens krav? Innlegget diskuterer hvilke stillinger kommunene trenger i fremtiden, og hvordan vi kan motivere ansatte i utfordrende tider. Hva bør vi slutte å gjøre for å drive mer effektivt, og hvordan kan vi sikre riktig kompetanse for å møte fremtidens utfordringer?
v/Per-Tore Støen, Trondheim eiendom
13:30-14:00 Pause og snacks hos utstillerne
Bakeverk og frukt i beger
14:00 Fra vedlikeholdsplaner til dynamisk eiendomsutvikling i en by i endring. Erfaringer fra Sandnes - en by i vekst, med økte behov og raskere endringer som stiller større krav til kommunen som eiendomsaktør For å møte fremtidens utfordringer må vi bygge en kompetent og motivert organisasjon med læringsvilje og kultur for utvikling. Kommunen er ikke bare en forvalter, men en strategisk eiendomsinvestor med mål om å bli anerkjent som en ansvarlig aktør. Vi må balansere kortsiktige budsjettmål med langsiktige eiendomsstrategier og bevege oss fra budsjettstyring til bærekraftig verdiskaping. Spørsmålet vi stiller oss er: Hvordan kan vi gå fra å bevare verdier til å skape dem? Svaret ligger i helhetlige løsninger, strategisk investering og en klar visjon for Sandnes’ fremtid.
v/Torbjørn Sterri, Sandnes kommune
14:30 Avslutningsinnlegg ved Per Henrik Stenstrøm!
Mennesket er verdens fineste maskineri, men har du lest bruksanvisningen til de du jobber sammen med? Kollegene dine er verdens mest kompliserte maskiner, og skal du få dem til å virke optimalt burde det egentlig være påbudt å sette seg inn i hvordan alle sammen fungerer og ikke minst hvordan du virker på dem. Det er en kunst å være en god kollega. Dette foredraget er fullt av verktøy og tips – og mange morsomme eksempler!
14:50 Avslutning ved Adm. direktør i NKF - Kirsti Kierulf
15:00 Takk for i år!