Spiselig foredrag: Sild
Thursday 12 December
17:30 – 18:30
Nasjonalbiblioteket i Oslo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: NASJONALBIBLIOTEKET
Matforsker Annechen Bahr Bugge vil i dette foredraget fortelle om sildas historie og rolle på norske tallerkener. Underveis skal du få smake hvordan den har blitt tilberedt før og nå.
«Død som ei sild» og «som sild i tønne» – silda har satt spor i det norske språket og det er ikke rart. Få fiskearter har vært viktigere for Norges historie enn den.
Folk fisket seg rike på sild langs norskekysten allerede i vikingtida. Sild var lenge hverdagskost for folk flest og anbefalt av myndighetene, og den ble redningen for mange under krigen. Flere fikk et anstrengt forhold til sildefisken, enten den var stekt og full av bein, ramsalt eller sur og lenge var den nesten borte fra norske middagsbord. Men i de senere åra har den igjen funnet veien til gourmetrestauranter, hippe barer og statsministerbord. I dag er silda populær både som delikatesse og trendmarkør.
Bahr Bugge er sosiolog seniorforsker ved SIFO og OsloMet og forsker den norske matarven i forskningsprosjektet FoodLessons. Hun har også skrevet boka Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, en bok om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid.
Sildelag
Etter foredraget er det mulig å benke seg rundt Credos bord og spise kostelige silderetter. Bestill bord til Credos sildelag her: https://credonb.hoopla.no/event/414663242
Egen sildemeny i Nasjonalbibliotekbaren v/Credo
Fra 11. til 14. desember står i sildas tegn på Nasjonalbiblioteket, og Nasjonalbibliotekbaren v/Credo serverer sild i ulike varianter fra 16:00-20:00 onsdag-fredag og lørdag fra 12:00-16:00.
Arrangementet er gratis og strømmes.
Dørene til Målstova hvor arrangementet finner sted, åpner en halvtime før start. Du kan hente ut en billett her. Det er førstemann til mølla for å få plass i Målstova, blir det fullt der får du plass i en annen stor sal på biblioteket hvor arrangementet strømmes til storskjerm.
Nasjonalbibliotekbaren ved CREDO holder åpent før og etter arrangementet. Der får du servert mat og drikke forankret i norsk matkultur, laget av lokale råvarer. Det er tillatt med mat og drikke i arrangementssalene på biblioteket.
Velkommen!
Nasjonalbiblioteket i Oslo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
Spiselig foredrag: Sild
Thursday 12 December
17:30 – 18:30
Nasjonalbiblioteket i Oslo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: NASJONALBIBLIOTEKET
Matforsker Annechen Bahr Bugge vil i dette foredraget fortelle om sildas historie og rolle på norske tallerkener. Underveis skal du få smake hvordan den har blitt tilberedt før og nå.
«Død som ei sild» og «som sild i tønne» – silda har satt spor i det norske språket og det er ikke rart. Få fiskearter har vært viktigere for Norges historie enn den.
Folk fisket seg rike på sild langs norskekysten allerede i vikingtida. Sild var lenge hverdagskost for folk flest og anbefalt av myndighetene, og den ble redningen for mange under krigen. Flere fikk et anstrengt forhold til sildefisken, enten den var stekt og full av bein, ramsalt eller sur og lenge var den nesten borte fra norske middagsbord. Men i de senere åra har den igjen funnet veien til gourmetrestauranter, hippe barer og statsministerbord. I dag er silda populær både som delikatesse og trendmarkør.
Bahr Bugge er sosiolog seniorforsker ved SIFO og OsloMet og forsker den norske matarven i forskningsprosjektet FoodLessons. Hun har også skrevet boka Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, en bok om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid.
Sildelag
Etter foredraget er det mulig å benke seg rundt Credos bord og spise kostelige silderetter. Bestill bord til Credos sildelag her: https://credonb.hoopla.no/event/414663242
Egen sildemeny i Nasjonalbibliotekbaren v/Credo
Fra 11. til 14. desember står i sildas tegn på Nasjonalbiblioteket, og Nasjonalbibliotekbaren v/Credo serverer sild i ulike varianter fra 16:00-20:00 onsdag-fredag og lørdag fra 12:00-16:00.
Arrangementet er gratis og strømmes.
Dørene til Målstova hvor arrangementet finner sted, åpner en halvtime før start. Du kan hente ut en billett her. Det er førstemann til mølla for å få plass i Målstova, blir det fullt der får du plass i en annen stor sal på biblioteket hvor arrangementet strømmes til storskjerm.
Nasjonalbibliotekbaren ved CREDO holder åpent før og etter arrangementet. Der får du servert mat og drikke forankret i norsk matkultur, laget av lokale råvarer. Det er tillatt med mat og drikke i arrangementssalene på biblioteket.
Velkommen!