Matproduksjon i egen hage - Digital kursserie
4 March 2024 19:00 –
19 August 2024 20:30
About the event
Organizer: Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Velkommen til en serie digitale kurs om hagen som utgangspunkt for egen matproduksjon, beredskap og dyrkingsglede, med Anders og Barbro Nordrum og Dag Jørund Lønning!
Kurset er åpent for alle og passer både for nybegynnere og for mer erfarne dyrkere som er nysgjerrig på dyrking med minimalt med innkjøpte hjelpemidler.
Webinarene går vår og sommer 2024. Vi har gjort opptak av flere av webinarene og du kan få tilgang til disse, og til det resterende webinaret som holdes i august, ved å kjøpe billetten "hele webinarserien".
Vi har fått med oss Anders og Barbro Nordrum for å undervise i webinarserien. De har, sammen med sin datter Maria Nordrum, skrevet boka «Beredskapshagen». Med utgangspunkt i boka og sin lange erfaring med dyrking og formidling, skal de holde fire webinar for oss. Webinarene følger dyrkingssesongen. Barbro og Anders driver nettstedet www.datsja.no og har gjennom mange år bidratt til opplæring av det norske folk i hagebruk for norsk klima og med utgangspunkt i lokale ressurser. Ordet "datsja" beskriver jordlappen som ble spiskammeret for familier i matknappe tider i Sovjet-tida. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempa, men rik og bærekraftig arv som aldri går av moten! Barbro og Anders Nordrum er erfarne dyrkere og Anders er utdanna gartner og pedagog.
Dag Jørund Lønning er foredragsholder på webinar nummer tre. Han er forfatter av flere bøker, blant annet «Jordboka» og denne våren gir han ut «Jordboka for hagen». Dag Jørund er professor ved Høgskulen for Grøn Utvikling og har lang erfaring med dyrking, fra oppvekst på gårdsbruk til egen kjøkkenhagedyrking, flere ulike steder i landet. Han har de senere årene jobba med temaet «menneske og mold» og regenerativt landbruk og utvikling, og dette har vært opphav for bøkene. Han skal holde ett av webinarene i serien.
Tema for webinarene:
Første kurskveld, mandag 4. mars 2024. 19.00-20.30.
Datsja - hva kan vi lære av historien?
Hva om historien gjentar seg? Landbruket er og blir vår viktigste matvareberedskap men historien viser, både i Norge og Sovjetunionen, at kjøkkenhagene var enormt viktige og helt sikkert vil bli det igjen om en krise inntreffer. Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Andre kurskveld, torsdag 4. april 2024. 19.00-20.30.
Dyrking med lokale ressurser
Dyrkingsmetoder for matvekster når hagesenteret er stengt, husdyrgjødsel ikke er å oppdrive og innsatsfaktorene må hentes i trillebåravstand til hagen. Vi går denne kvelden igjennom forberelse til dyrkingssesongen og gir ei veiledning i såing og oppal av de plantene som trenger lengst tid. Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Tredje kurskveld, mandag 8. april 2024. 19.00-20.30
Jorda som grunnlag for en produktiv kjøkkenhage
I ei lita skje med mold kan det finnes flere levende vesen enn det fins mennesker på jorda. Hva er jord og hvordan kan vi stelle med denne slik at vi sikrer et godt grunnlag for matproduksjon i vår egen hage? Dag Jørund Lønning, forfatter av den nye boka "Jordboka for hagen", er kursholder denne kvelden.
Det er ikke gjort opptak av dette webinaret og webinaret inngår ikke i billetten "hele webinarserien".
Fjerde kurskveld mandag 29. april 2024. 19.00-20.30.
Dyrking av ulike grønnsaksslag
Alle grønnsaker har sine ulike behov og særegenheter, fra såing til høsting. Dette webinaret blir en gjennomgang av våronna i kjøkkenhagen og arbeidet i hagen i vekstsesongen.
Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Femte kurskveld 19. august 2024. 19.00-20.30
Ta vare på avlinga
Hvordan ta vare på det vi har dyrka? Innhøsting og vinterforberedelse i hagen. Lagring av hagens produkter under ulike forhold. Hvordan få til lagring i moderne leiligheter som ikke er tilrettelagt for matlagring i større skala?
Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi gjør opptak av dette webinaret. Opptaket vil bli gjort tilgjengelig for alle påmeldte via epost så snart vi har fått gjort det klart og opptaket vil ligge ute i en begrensa periode etter at kurset er sendt.
Vi tar forbehold om noe justering på tema på webinarene om «beredskapshage».
Ønsker du mer kunnskap anbefaler vi også de to fysiske/praktiske kursene om beredskapshage. Informasjon om disse finner du ved å trykke på denne linken.
Kursarrangør er Grønt kompetansenseter - Mære Skjetlein. Grønt kompetansesenter er en felles utviklingsenhet ved Skjetlein videregående skole og Mære landbruksskole. Vi arbeider med kompetanseheving innen fagfeltene jordbruk, skogbruk og lokalmat for bønder, næringsliv og privatpersoner. www.gkms.no

Matproduksjon i egen hage - Digital kursserie
4 March 2024 19:00 –
19 August 2024 20:30
About the event
Organizer: Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Velkommen til en serie digitale kurs om hagen som utgangspunkt for egen matproduksjon, beredskap og dyrkingsglede, med Anders og Barbro Nordrum og Dag Jørund Lønning!
Kurset er åpent for alle og passer både for nybegynnere og for mer erfarne dyrkere som er nysgjerrig på dyrking med minimalt med innkjøpte hjelpemidler.
Webinarene går vår og sommer 2024. Vi har gjort opptak av flere av webinarene og du kan få tilgang til disse, og til det resterende webinaret som holdes i august, ved å kjøpe billetten "hele webinarserien".
Vi har fått med oss Anders og Barbro Nordrum for å undervise i webinarserien. De har, sammen med sin datter Maria Nordrum, skrevet boka «Beredskapshagen». Med utgangspunkt i boka og sin lange erfaring med dyrking og formidling, skal de holde fire webinar for oss. Webinarene følger dyrkingssesongen. Barbro og Anders driver nettstedet www.datsja.no og har gjennom mange år bidratt til opplæring av det norske folk i hagebruk for norsk klima og med utgangspunkt i lokale ressurser. Ordet "datsja" beskriver jordlappen som ble spiskammeret for familier i matknappe tider i Sovjet-tida. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempa, men rik og bærekraftig arv som aldri går av moten! Barbro og Anders Nordrum er erfarne dyrkere og Anders er utdanna gartner og pedagog.
Dag Jørund Lønning er foredragsholder på webinar nummer tre. Han er forfatter av flere bøker, blant annet «Jordboka» og denne våren gir han ut «Jordboka for hagen». Dag Jørund er professor ved Høgskulen for Grøn Utvikling og har lang erfaring med dyrking, fra oppvekst på gårdsbruk til egen kjøkkenhagedyrking, flere ulike steder i landet. Han har de senere årene jobba med temaet «menneske og mold» og regenerativt landbruk og utvikling, og dette har vært opphav for bøkene. Han skal holde ett av webinarene i serien.
Tema for webinarene:
Første kurskveld, mandag 4. mars 2024. 19.00-20.30.
Datsja - hva kan vi lære av historien?
Hva om historien gjentar seg? Landbruket er og blir vår viktigste matvareberedskap men historien viser, både i Norge og Sovjetunionen, at kjøkkenhagene var enormt viktige og helt sikkert vil bli det igjen om en krise inntreffer. Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Andre kurskveld, torsdag 4. april 2024. 19.00-20.30.
Dyrking med lokale ressurser
Dyrkingsmetoder for matvekster når hagesenteret er stengt, husdyrgjødsel ikke er å oppdrive og innsatsfaktorene må hentes i trillebåravstand til hagen. Vi går denne kvelden igjennom forberelse til dyrkingssesongen og gir ei veiledning i såing og oppal av de plantene som trenger lengst tid. Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Tredje kurskveld, mandag 8. april 2024. 19.00-20.30
Jorda som grunnlag for en produktiv kjøkkenhage
I ei lita skje med mold kan det finnes flere levende vesen enn det fins mennesker på jorda. Hva er jord og hvordan kan vi stelle med denne slik at vi sikrer et godt grunnlag for matproduksjon i vår egen hage? Dag Jørund Lønning, forfatter av den nye boka "Jordboka for hagen", er kursholder denne kvelden.
Det er ikke gjort opptak av dette webinaret og webinaret inngår ikke i billetten "hele webinarserien".
Fjerde kurskveld mandag 29. april 2024. 19.00-20.30.
Dyrking av ulike grønnsaksslag
Alle grønnsaker har sine ulike behov og særegenheter, fra såing til høsting. Dette webinaret blir en gjennomgang av våronna i kjøkkenhagen og arbeidet i hagen i vekstsesongen.
Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi har gjort opptak av dette webinaret. Opptaket er mulig å få tilgang til gjennom kjøp av billetten "hele webinarserien". Du får da tilgang til opptaket gjennom link og passord og har tilgang i 1 uke fra du mottar epost fra oss.
Femte kurskveld 19. august 2024. 19.00-20.30
Ta vare på avlinga
Hvordan ta vare på det vi har dyrka? Innhøsting og vinterforberedelse i hagen. Lagring av hagens produkter under ulike forhold. Hvordan få til lagring i moderne leiligheter som ikke er tilrettelagt for matlagring i større skala?
Foredragsholdere er forfatterne av boka «Beredskapshagen», Anders og Barbro Nordrum.
Vi gjør opptak av dette webinaret. Opptaket vil bli gjort tilgjengelig for alle påmeldte via epost så snart vi har fått gjort det klart og opptaket vil ligge ute i en begrensa periode etter at kurset er sendt.
Vi tar forbehold om noe justering på tema på webinarene om «beredskapshage».
Ønsker du mer kunnskap anbefaler vi også de to fysiske/praktiske kursene om beredskapshage. Informasjon om disse finner du ved å trykke på denne linken.
Kursarrangør er Grønt kompetansenseter - Mære Skjetlein. Grønt kompetansesenter er en felles utviklingsenhet ved Skjetlein videregående skole og Mære landbruksskole. Vi arbeider med kompetanseheving innen fagfeltene jordbruk, skogbruk og lokalmat for bønder, næringsliv og privatpersoner. www.gkms.no