Logo

Matproduksjon i egen hage - Praktiske heldagskurs i mai og september 2024

About the event

Organizer: Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein

Bli med til Skjetlein videregående skole og lær om hvordan du kan produsere mat i egen hage. Vi har fått Barbro og Anders Nordrum, som står bak www.datsja.no og boka Beredskapshagen, til å ta turen til Trøndelag for å holde praktiske kurs. Vi arrangerer to ulike kursdager, en i mai med fokus på vår og dyrkingssesong og en i september med innhøsting, vinterforberedelse og lagring som hovedtema. 

Utgangspunktet for kurset er boka "Beredskapshagen" av Maria Nordrum, skrevet i samarbeid med Barbro og Anders Nordrum. Barbro og Anders driver nettstedet www.datsja.no og har gjennom mange år bidratt til opplæring av det norske folk i hagebruk for norsk klima og med utgangspunkt i lokale ressurser. Ordet "datsja" beskriver jordlappen som ble spiskammeret for familier i matknappe tider i Sovjet-tida. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempa, men rik og bærekraftig arv som aldri går av moten! Barbro og Anders Nordrum er erfarne dyrkere og Anders er utdanna gartner og pedagog.

Kurset holdes som to separate dagskurs, lørdag 25. mai og lørdag 7. september, med en blanding av undervisning i klasserom på skolen og praktiske øvinger i skolens fine kjøkkenhage og gartneri. Begge dager holdes kurset fra klokka 10.00-16.00. 

Vårkurset vil omhandle en gjennomgang av såing og oppal av planter, forberedelse av bed, gjødsling, kompost og skjøtsel i sesong. Alt med utgangspunkt i lokale ressurser med tanke på en situasjon hvor det ikke er mulig å gjøre avanserte innkjøp for å få kjøkkenhagen til å fungere. 

Høstkurset vil handle om slutten av dyrkingssesongen (hvordan har det gått) innhøsting, lagring, forberedelse av hagen for vinteren og vinterens muligheter for fortsatt høsting i hagen.

Kurset har antallsbegrensning for at vi skal få plass i hagen. Om det er fulltegna så er det mulig å melde seg på venteliste så vil vi vurdere å sette opp ekstra kurs. 

Vi serverer lunsj, kaffe og te. Dette er inkludert i kursavgifta.

Skjetlein videregående skole er en videregående landbruksskole på Leinstrand i Trondheim kommune. Skjetlein er Trøndelags største videregående skole med hovedfokus på utdanning innen landbruk. Skolen drifter et gårsdbruk med stor og variert produksjon som benyttes som øvingsarena for elever og kursdeltakere.

Kursarrangør er Grønt kompetansenseter Mære - Skjetlein. Grønt kompetansesenter er en felles utviklingsenhet ved Skjetlein videregående skole og Mære landbruksskole. Vi arbeider med kompetanseheving innen fagfeltene jordbruk, skogbruk og lokalmat for bønder, næringsliv og privatpersoner. www.gkms.no 

 

Foto: privat

Map displaying event location

Skjetlein videregående skole

Skjetleinvegen 114, Leinstrand, Norge

Matproduksjon i egen hage - Praktiske heldagskurs i mai og september 2024

Matproduksjon i egen hage - Praktiske heldagskurs i mai og september 2024

About the event

Organizer: Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein

Bli med til Skjetlein videregående skole og lær om hvordan du kan produsere mat i egen hage. Vi har fått Barbro og Anders Nordrum, som står bak www.datsja.no og boka Beredskapshagen, til å ta turen til Trøndelag for å holde praktiske kurs. Vi arrangerer to ulike kursdager, en i mai med fokus på vår og dyrkingssesong og en i september med innhøsting, vinterforberedelse og lagring som hovedtema. 

Utgangspunktet for kurset er boka "Beredskapshagen" av Maria Nordrum, skrevet i samarbeid med Barbro og Anders Nordrum. Barbro og Anders driver nettstedet www.datsja.no og har gjennom mange år bidratt til opplæring av det norske folk i hagebruk for norsk klima og med utgangspunkt i lokale ressurser. Ordet "datsja" beskriver jordlappen som ble spiskammeret for familier i matknappe tider i Sovjet-tida. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempa, men rik og bærekraftig arv som aldri går av moten! Barbro og Anders Nordrum er erfarne dyrkere og Anders er utdanna gartner og pedagog.

Kurset holdes som to separate dagskurs, lørdag 25. mai og lørdag 7. september, med en blanding av undervisning i klasserom på skolen og praktiske øvinger i skolens fine kjøkkenhage og gartneri. Begge dager holdes kurset fra klokka 10.00-16.00. 

Vårkurset vil omhandle en gjennomgang av såing og oppal av planter, forberedelse av bed, gjødsling, kompost og skjøtsel i sesong. Alt med utgangspunkt i lokale ressurser med tanke på en situasjon hvor det ikke er mulig å gjøre avanserte innkjøp for å få kjøkkenhagen til å fungere. 

Høstkurset vil handle om slutten av dyrkingssesongen (hvordan har det gått) innhøsting, lagring, forberedelse av hagen for vinteren og vinterens muligheter for fortsatt høsting i hagen.

Kurset har antallsbegrensning for at vi skal få plass i hagen. Om det er fulltegna så er det mulig å melde seg på venteliste så vil vi vurdere å sette opp ekstra kurs. 

Vi serverer lunsj, kaffe og te. Dette er inkludert i kursavgifta.

Skjetlein videregående skole er en videregående landbruksskole på Leinstrand i Trondheim kommune. Skjetlein er Trøndelags største videregående skole med hovedfokus på utdanning innen landbruk. Skolen drifter et gårsdbruk med stor og variert produksjon som benyttes som øvingsarena for elever og kursdeltakere.

Kursarrangør er Grønt kompetansenseter Mære - Skjetlein. Grønt kompetansesenter er en felles utviklingsenhet ved Skjetlein videregående skole og Mære landbruksskole. Vi arbeider med kompetanseheving innen fagfeltene jordbruk, skogbruk og lokalmat for bønder, næringsliv og privatpersoner. www.gkms.no 

 

Foto: privat