Beredskapshagen med Anders og Barbro Nordrum 💚 Bybonden i Bergen
Sunday 14 April
10:00 – 16:00
Lystgården
Kanonhaugen 39, 5097 Bergen, Norge
About the event
Organizer: Lystgården & Bybonden i Bergen
(NB! Dette er det samme kurset som går lørdag 13.4)
Vi er superglade over å kunne invitere til kurs med Anders og Barbro Nordrum, ekteparet bak datsja.no og medforfattere av boken “Beredskapshagen”.
Begrepet "datsja" er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempet, men rik og bærekraftig arv.
En beredskapshage handler ikke om "prepping", men om å dyrke litt eller mye av det din husholdning bruker på det arealet du har tilgjengelig - uten å måtte innom hagesenteret etter jord og gjødsel. Hovedtemaet for kurset er tanken bak og hensikten med beredskapshager.
Stikkord for dagen:
Jord. Hva er jord? Ulike jordtyper. Livet i jorda og hvordan bygge, stabil, god og fruktbar jord.
Planlegging av dyrkingsarealet.
Dyrking av ulike grønnsaksslag fra frø til innhøsting. Direkte sådde / forkultiverte / flerårige grønnsaker.
Vekstskifte
Gjødselkilder
Regulering av skadedyr, sopper, virus og andre skadegjørere.
Kurset legges opp som forelesning med bilder, praktiske demonstrasjoner og med stor vekt på spørsmål og refleksjon rundt aktuelle problemstillinger som kursdeltakerne har. Her finnes det absolutt ingen dumme spørsmål.
Kurset passer for alle med interesse for å dyrke egen mat, og det trengs ingen forkunnskaper.
Om kursholderne:
Datsja er et norsk foretak drevet av Barbro og Anders Nordrum. Anders er utdannet gartner og pedagog. Foretakets formål er å formidle kunnskap, beredskapsfrø og andre produkter knyttet til det å dyrke grønnsaker nå - eller i en annen tid.
Anders har gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole og 8 år som gartner og formidler av kunnskap om grønnsaksdyrking til fengselsinnsatte, opparbeidet en bred kunnskap om dyrking av matvekster.
Gjennom oppveksten ble både Barbro og Anders introdusert for dyrking i sine foreldres grønnsakshager og potetåkre. De siste 30 årene har de to dyrket, prøvd ut og erfart gjennom kjøkkenhage sin - først i Vestfold og nå de siste årene i Valdres.
Lunsj, kaffe/te og kaffemat er inkludert i kursprisen
Lystgården
Kanonhaugen 39, 5097 Bergen, Norge
Beredskapshagen med Anders og Barbro Nordrum 💚 Bybonden i Bergen
Sunday 14 April
10:00 – 16:00
Lystgården
Kanonhaugen 39, 5097 Bergen, Norge
About the event
Organizer: Lystgården & Bybonden i Bergen
(NB! Dette er det samme kurset som går lørdag 13.4)
Vi er superglade over å kunne invitere til kurs med Anders og Barbro Nordrum, ekteparet bak datsja.no og medforfattere av boken “Beredskapshagen”.
Begrepet "datsja" er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempet, men rik og bærekraftig arv.
En beredskapshage handler ikke om "prepping", men om å dyrke litt eller mye av det din husholdning bruker på det arealet du har tilgjengelig - uten å måtte innom hagesenteret etter jord og gjødsel. Hovedtemaet for kurset er tanken bak og hensikten med beredskapshager.
Stikkord for dagen:
Jord. Hva er jord? Ulike jordtyper. Livet i jorda og hvordan bygge, stabil, god og fruktbar jord.
Planlegging av dyrkingsarealet.
Dyrking av ulike grønnsaksslag fra frø til innhøsting. Direkte sådde / forkultiverte / flerårige grønnsaker.
Vekstskifte
Gjødselkilder
Regulering av skadedyr, sopper, virus og andre skadegjørere.
Kurset legges opp som forelesning med bilder, praktiske demonstrasjoner og med stor vekt på spørsmål og refleksjon rundt aktuelle problemstillinger som kursdeltakerne har. Her finnes det absolutt ingen dumme spørsmål.
Kurset passer for alle med interesse for å dyrke egen mat, og det trengs ingen forkunnskaper.
Om kursholderne:
Datsja er et norsk foretak drevet av Barbro og Anders Nordrum. Anders er utdannet gartner og pedagog. Foretakets formål er å formidle kunnskap, beredskapsfrø og andre produkter knyttet til det å dyrke grønnsaker nå - eller i en annen tid.
Anders har gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole og 8 år som gartner og formidler av kunnskap om grønnsaksdyrking til fengselsinnsatte, opparbeidet en bred kunnskap om dyrking av matvekster.
Gjennom oppveksten ble både Barbro og Anders introdusert for dyrking i sine foreldres grønnsakshager og potetåkre. De siste 30 årene har de to dyrket, prøvd ut og erfart gjennom kjøkkenhage sin - først i Vestfold og nå de siste årene i Valdres.
Lunsj, kaffe/te og kaffemat er inkludert i kursprisen