Så gjør vi så: Sirupstynnkake
Tuesday 9 December
18:00 – 19:00
Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: CREDO
De tradisjonelle julekakene de fleste av oss nok forbinder med norsk julefeiring.
Går vi dog langt tilbake var det kaker stekt i smult og jern som ble laget til jul, sammen med ulike typer takkebakst. Kaker bakt i stekeovn ble ikke vanlig før vi nettopp fikk stekeovn, som enkelte steder i landet ikke skjedde før på
starten av 1900-tallet. Da margarinet gjorde sitt inntog både som mer tilgjengelig og rimeligere fett enn smør, sammen med også rimeligere sukker,
ble det vanlig med et større sortiment småkaker til jul.
Tørre kaker kan lages i litt tid før selve høytiden, men det som ikke er lagringsdyktig må lages ferskt. Lille julaften eller julaften formiddag var
tiden for gjærbakst og fersk takkebakst ute i eldhuset, og alle fikk smake ferske, nysmurte lefser og kling som belønning for arbeidet.
11.desember kan du få med deg det spiselige foredraget til Nasjonalbiblioteket om “Sju
tørre slag til jul”. Se mer informasjon på Nasjonalbiblioteket sine
hjemmesider.
To dager før (tirsdag 9.desember), slår vi et slag for sirupstynnkaken, Mercedesen
av takkebakst. En gammel tradisjonskake fra Rendalen, Østerdalen og Folldal som
var en naturlig del av “bitetibrettet” som ble bydd rundt med dram til i selskap og bryllup. For å lære oss mer om denne kaken har vi invitert våre gode
venner fra Braskerudsætra i Våler i Solør, Erik Fleicher og Roy Lervik. De produserer smør, pultost, skjørost og rømme, og kan sirupstynnkaken. I år vant de også NM i kategorien smør, med sitt håndlagde “setersmør”. Noen svever i villfarelsen at man her bruker margarin, men vi kan betrygge deg med at
Norgesmesterne i setersmørproduksjon absolutt ikke gjør det.
Når og hvor?
Tirsdag
9. desember, kl. 18 – 19.
Nasjonalbiblioteket, Bakeriet ved Credo
Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/
Trenger du billett?
Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass.
Mat og drikke?
Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 - 20:00.
Velkommen!

Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge

Så gjør vi så: Sirupstynnkake
Tuesday 9 December
18:00 – 19:00
Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: CREDO
De tradisjonelle julekakene de fleste av oss nok forbinder med norsk julefeiring.
Går vi dog langt tilbake var det kaker stekt i smult og jern som ble laget til jul, sammen med ulike typer takkebakst. Kaker bakt i stekeovn ble ikke vanlig før vi nettopp fikk stekeovn, som enkelte steder i landet ikke skjedde før på
starten av 1900-tallet. Da margarinet gjorde sitt inntog både som mer tilgjengelig og rimeligere fett enn smør, sammen med også rimeligere sukker,
ble det vanlig med et større sortiment småkaker til jul.
Tørre kaker kan lages i litt tid før selve høytiden, men det som ikke er lagringsdyktig må lages ferskt. Lille julaften eller julaften formiddag var
tiden for gjærbakst og fersk takkebakst ute i eldhuset, og alle fikk smake ferske, nysmurte lefser og kling som belønning for arbeidet.
11.desember kan du få med deg det spiselige foredraget til Nasjonalbiblioteket om “Sju
tørre slag til jul”. Se mer informasjon på Nasjonalbiblioteket sine
hjemmesider.
To dager før (tirsdag 9.desember), slår vi et slag for sirupstynnkaken, Mercedesen
av takkebakst. En gammel tradisjonskake fra Rendalen, Østerdalen og Folldal som
var en naturlig del av “bitetibrettet” som ble bydd rundt med dram til i selskap og bryllup. For å lære oss mer om denne kaken har vi invitert våre gode
venner fra Braskerudsætra i Våler i Solør, Erik Fleicher og Roy Lervik. De produserer smør, pultost, skjørost og rømme, og kan sirupstynnkaken. I år vant de også NM i kategorien smør, med sitt håndlagde “setersmør”. Noen svever i villfarelsen at man her bruker margarin, men vi kan betrygge deg med at
Norgesmesterne i setersmørproduksjon absolutt ikke gjør det.
Når og hvor?
Tirsdag
9. desember, kl. 18 – 19.
Nasjonalbiblioteket, Bakeriet ved Credo
Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/
Trenger du billett?
Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass.
Mat og drikke?
Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 - 20:00.
Velkommen!
