ØKOLOGISK KÅL - dyrking, produktutvikling og lokal verdiskaping
Thursday 4 December
10:00 – 12:00
About the event
Organizer: NORSØK
Kål er en allsidig og næringsrik vekst med stort, uutnyttet potensial i Norge, både på åkeren og på kjøkkenet. Webinaret belyser mangfoldet av kålvekster, økologisk dyrking, produktutvikling og bruk i matlaging. Vi ser også på hvordan kål kan bidra til lokal verdiskaping og økt bruk av norske råvarer i serveringsbransjen.
PROGRAM:
Kl. 10.00 – Velkommen
Anniken Fure Stensrud, rådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK)
Introduksjon til dagens tema og kort om prosjektet Lokalmat Møre og Romsdal.
Kl. 10.10 – Frø, sorter og mangfold av kål
Jasper Kroon, grunnlegger og fagsjef i Solhatt økologisk hagebruk
Jasper tar oss med inn i kålens historie og forteller om eldre norske sorter og deres egenskaper. Han forklarer forskjellen mellom F1-hybrider og åpenpollinerte sorter, og gir innsikt i sortsmangfold og valg av kåltyper til ulike formål som ferskbruk, lagring og foredling.
Kl. 10.40 – Erfaringer med dyrking og lokal omsetning av kål
Sigurd Vassenden, gartner bak markedshagen Grønt fra Grindal
Sigurd deler praktiske erfaringer med økologisk dyrking, foredling og lokal omsetning. Han forteller om dyrkingsmetoder, lokal etterspørsel og hvordan ulike kåltyper passer for forskjellige kunder og salgskanaler.
Kl. 11.10 – Foredling og bruk av kål på kjøkkenet
Britt Elisabeth Fossdal, kokk og matkonsulent bak Designkokken
Britt Elisabeth viser hvordan kål kan brukes mer kreativt på kjøkkenet. Hun deler eksempler på ulike former for foredling og gir inspirasjon til hvordan kål kan få en tydeligere plass på restaurantmenyer.
Kl. 11.40 – Spørsmål og samtale
Kl. 12.00 – Takk for i dag

ØKOLOGISK KÅL - dyrking, produktutvikling og lokal verdiskaping
Thursday 4 December
10:00 – 12:00
About the event
Organizer: NORSØK
Kål er en allsidig og næringsrik vekst med stort, uutnyttet potensial i Norge, både på åkeren og på kjøkkenet. Webinaret belyser mangfoldet av kålvekster, økologisk dyrking, produktutvikling og bruk i matlaging. Vi ser også på hvordan kål kan bidra til lokal verdiskaping og økt bruk av norske råvarer i serveringsbransjen.
PROGRAM:
Kl. 10.00 – Velkommen
Anniken Fure Stensrud, rådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK)
Introduksjon til dagens tema og kort om prosjektet Lokalmat Møre og Romsdal.
Kl. 10.10 – Frø, sorter og mangfold av kål
Jasper Kroon, grunnlegger og fagsjef i Solhatt økologisk hagebruk
Jasper tar oss med inn i kålens historie og forteller om eldre norske sorter og deres egenskaper. Han forklarer forskjellen mellom F1-hybrider og åpenpollinerte sorter, og gir innsikt i sortsmangfold og valg av kåltyper til ulike formål som ferskbruk, lagring og foredling.
Kl. 10.40 – Erfaringer med dyrking og lokal omsetning av kål
Sigurd Vassenden, gartner bak markedshagen Grønt fra Grindal
Sigurd deler praktiske erfaringer med økologisk dyrking, foredling og lokal omsetning. Han forteller om dyrkingsmetoder, lokal etterspørsel og hvordan ulike kåltyper passer for forskjellige kunder og salgskanaler.
Kl. 11.10 – Foredling og bruk av kål på kjøkkenet
Britt Elisabeth Fossdal, kokk og matkonsulent bak Designkokken
Britt Elisabeth viser hvordan kål kan brukes mer kreativt på kjøkkenet. Hun deler eksempler på ulike former for foredling og gir inspirasjon til hvordan kål kan få en tydeligere plass på restaurantmenyer.
Kl. 11.40 – Spørsmål og samtale
Kl. 12.00 – Takk for i dag