Credo inviterer: Takkestekt flatbrød med Anne Marie
Monday 20 October
17:00 – 18:00
Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: CREDO
Flatbrødet har gjennom tidene vært uvurderlig sikringskost og derfor har det blitt regnet som vårt nasjonalbrød. Det har alltid blitt stekt på takke og ble som regel bakt i store mengder et par ganger i året. Det holder seg godt i lange tider hvis det blir oppbevart tørt og kjølig, derfor var stabburet på gårdene utmerket til det. I moderne boliger går det fint å oppbevare flatbrødet i tørre vanlige rom i papirposer, pappesker el.lign. Bare hold dem unna vaskerommet!
Flatbrødet har holdt seg i den norske matkulturen fram til nå. Med riktig utstyr og gode oppskrifter kan hvem som helst steke flatbrød på takke på sitt eget kjøkken. Vi har derfor invitert Anne Marie til Bakeriet ved Credo. Hun vil vise oss hvordan hun baker flatbrød, gi oppskrift, gir noen tips til utstyr og fremgangsmåte. Hun vil også fortelle litt om hva hun ellers bruker takke til på sitt kjøkken. Det er utallige oppskrifter på flatbrød avhengig av hvor i landet du kommer fra. Flere steder bruker man poteter i deigen.
Anne Marie er født på Øst-Modum ved Tyrifjorden i 1945, datter av melkebonde og meierske Else. Som eldst av en søskenflokk på fire måtte hun hjelpe til med det meste både inne og ute på gården. Gode råvarer og tradisjonelt håndverk var viktig. Tradisjoner med å utnytte alt som var mulig i matlagingen sto sterkt i hennes familie, som hos de aller fleste på den tida.
Flatbrød, potetlefser, lefsekling, nordlandslefser, møljebrød og krotakaker var en vanlig del av kostholdet og ble takkestekt på et trekkfullt stabbur på gården. Først for ca. 10 år siden, som pensjonist, satte hun i gang med takkebaksten igjen. I dag baker Anne Marie med økologisk mjøl fra Sigdal Mølle, og har kommet fram til at en blanding av de gamle kornsortene svedjerug, landhvete og emmer, med byggmjøl til breie (til utkjevling), gir veldig gode flatbrød. Hun har gode oppskrifter på det meste og deler gjerne.
Når og hvor?
Mandag 20. oktober, kl. 17 - 18.
Nasjonalbiblioteket, Bakeriet ved Credo
Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/
Trenger du billett?
Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass.
Mat og drikke?
Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 (også mulig å kjøpe etter arrangementet): Rømmegrøt, spekemat og flattbrød
Credo gir Nasjonalbibliotekets publikum et serveringstilbud forankret i norsk matkultur. I Nasjonalbibliotekbaren kan du nyte småmat og forfriskninger, og i løpet av høsten åpner bakeri, kantine og restaurant: https://www.nb.no/ombygging/
Med kunnskap om, og respekt for jorda og råvarene, skaper Credo måltid der fortid, nåtid og framtid møtes.
Velkommen!

Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge

Credo inviterer: Takkestekt flatbrød med Anne Marie
Monday 20 October
17:00 – 18:00
Nasjonalbiblioteket i Oslo - Bakeriet ved Credo
Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate, Oslo, Norge
About the event
Organizer: CREDO
Flatbrødet har gjennom tidene vært uvurderlig sikringskost og derfor har det blitt regnet som vårt nasjonalbrød. Det har alltid blitt stekt på takke og ble som regel bakt i store mengder et par ganger i året. Det holder seg godt i lange tider hvis det blir oppbevart tørt og kjølig, derfor var stabburet på gårdene utmerket til det. I moderne boliger går det fint å oppbevare flatbrødet i tørre vanlige rom i papirposer, pappesker el.lign. Bare hold dem unna vaskerommet!
Flatbrødet har holdt seg i den norske matkulturen fram til nå. Med riktig utstyr og gode oppskrifter kan hvem som helst steke flatbrød på takke på sitt eget kjøkken. Vi har derfor invitert Anne Marie til Bakeriet ved Credo. Hun vil vise oss hvordan hun baker flatbrød, gi oppskrift, gir noen tips til utstyr og fremgangsmåte. Hun vil også fortelle litt om hva hun ellers bruker takke til på sitt kjøkken. Det er utallige oppskrifter på flatbrød avhengig av hvor i landet du kommer fra. Flere steder bruker man poteter i deigen.
Anne Marie er født på Øst-Modum ved Tyrifjorden i 1945, datter av melkebonde og meierske Else. Som eldst av en søskenflokk på fire måtte hun hjelpe til med det meste både inne og ute på gården. Gode råvarer og tradisjonelt håndverk var viktig. Tradisjoner med å utnytte alt som var mulig i matlagingen sto sterkt i hennes familie, som hos de aller fleste på den tida.
Flatbrød, potetlefser, lefsekling, nordlandslefser, møljebrød og krotakaker var en vanlig del av kostholdet og ble takkestekt på et trekkfullt stabbur på gården. Først for ca. 10 år siden, som pensjonist, satte hun i gang med takkebaksten igjen. I dag baker Anne Marie med økologisk mjøl fra Sigdal Mølle, og har kommet fram til at en blanding av de gamle kornsortene svedjerug, landhvete og emmer, med byggmjøl til breie (til utkjevling), gir veldig gode flatbrød. Hun har gode oppskrifter på det meste og deler gjerne.
Når og hvor?
Mandag 20. oktober, kl. 17 - 18.
Nasjonalbiblioteket, Bakeriet ved Credo
Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/
Trenger du billett?
Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass.
Mat og drikke?
Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 (også mulig å kjøpe etter arrangementet): Rømmegrøt, spekemat og flattbrød
Credo gir Nasjonalbibliotekets publikum et serveringstilbud forankret i norsk matkultur. I Nasjonalbibliotekbaren kan du nyte småmat og forfriskninger, og i løpet av høsten åpner bakeri, kantine og restaurant: https://www.nb.no/ombygging/
Med kunnskap om, og respekt for jorda og råvarene, skaper Credo måltid der fortid, nåtid og framtid møtes.
Velkommen!