Mat & Marked 2025
Tuesday 23 September
09:00 – 15:30
litteraturhuset oslo
Wergelandsveien 29, 0167 Oslo, Norge
About the event
Organizer: Økologisk24
Mat & Marked 2025
Innovasjon og bærekraft i norsk jordbruk
Det snakkes mye om bærekraft – også i jordbruket. Og det tenkes og jobbes i flere baner:
- Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg som skal finne veien til et mer bærekraftig matsystem i Norge. Hvilke muligheter finnes?
- Riksrevisjonen har nylig undersøkt om jordbruket kommer til å greie utslippsmålet sitt innen 2030. Hva er problemet, og hva må til for å lykkes?
- Stortinget har vedtatt at økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av landets totale jordbruksareal innen 2030. Økologisk matproduksjon og bærekraft er to sider av samme sak, så hva venter vi på?
Innovasjon kommer til å spille en stor rolle framover, både for bonden og for norsk matproduksjon. Ny teknologi gir også nye, og forhåpentligvis bedre og mer effektive muligheter.
Foreløpig program:
- 08.30-08.50
Registrering og velkommen
Kunstig intelligens – bondens beste venn
Robert Murphree, agrotekniker og kvalitetsrevisor i landbruk, eier av Landbrukspartner AS.Hva er galt med økologisk?
Alle snakker pent om økologisk matproduksjon. Om spydspissfunksjonen for det konvensjonelle jordbruket, om miljøfordelene og bærekraften. Men hvorfor blir det bare med praten? Kari Marte Sjøvik, leder av Økologisk NorgeBiologisk plantevern – beredskap under press
Når kjemiske plantevernmidler forsvinner, forsvinner også vernet rundt mange kulturer. Vi har ikke tilgang til nødvendige alternativer – og Norge er ikke prioritert for nye løsninger.Silje Stenstad Nilsen, gründer og grønn leder i Biologisk ASGod jordhelse – for matsikkerheten
Jord er et viktig grunnlag for å produsere mat, men klimaendringer, utbyggingspress og ødeleggende landbrukspraksiser truer matjorden vår. Sunn jord er mer robust og blir derfor enda viktigere for en bærekraftig matproduksjon i framtiden.Hilde Tveiten Døvre, utviklingssjef Norge i Det kongelige selskap for Norges VelJordbruket vil redusere klimagassutslippene. Når næringen sitt ambisiøse mål?
Representant fra Riksrevisjonen
Med forbehold om endringer i programmet.

litteraturhuset oslo
Wergelandsveien 29, 0167 Oslo, Norge
Mat & Marked 2025
Tuesday 23 September
09:00 – 15:30
litteraturhuset oslo
Wergelandsveien 29, 0167 Oslo, Norge
About the event
Organizer: Økologisk24
Mat & Marked 2025
Innovasjon og bærekraft i norsk jordbruk
Det snakkes mye om bærekraft – også i jordbruket. Og det tenkes og jobbes i flere baner:
- Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg som skal finne veien til et mer bærekraftig matsystem i Norge. Hvilke muligheter finnes?
- Riksrevisjonen har nylig undersøkt om jordbruket kommer til å greie utslippsmålet sitt innen 2030. Hva er problemet, og hva må til for å lykkes?
- Stortinget har vedtatt at økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av landets totale jordbruksareal innen 2030. Økologisk matproduksjon og bærekraft er to sider av samme sak, så hva venter vi på?
Innovasjon kommer til å spille en stor rolle framover, både for bonden og for norsk matproduksjon. Ny teknologi gir også nye, og forhåpentligvis bedre og mer effektive muligheter.
Foreløpig program:
- 08.30-08.50
Registrering og velkommen
Kunstig intelligens – bondens beste venn
Robert Murphree, agrotekniker og kvalitetsrevisor i landbruk, eier av Landbrukspartner AS.Hva er galt med økologisk?
Alle snakker pent om økologisk matproduksjon. Om spydspissfunksjonen for det konvensjonelle jordbruket, om miljøfordelene og bærekraften. Men hvorfor blir det bare med praten? Kari Marte Sjøvik, leder av Økologisk NorgeBiologisk plantevern – beredskap under press
Når kjemiske plantevernmidler forsvinner, forsvinner også vernet rundt mange kulturer. Vi har ikke tilgang til nødvendige alternativer – og Norge er ikke prioritert for nye løsninger.Silje Stenstad Nilsen, gründer og grønn leder i Biologisk ASGod jordhelse – for matsikkerheten
Jord er et viktig grunnlag for å produsere mat, men klimaendringer, utbyggingspress og ødeleggende landbrukspraksiser truer matjorden vår. Sunn jord er mer robust og blir derfor enda viktigere for en bærekraftig matproduksjon i framtiden.Hilde Tveiten Døvre, utviklingssjef Norge i Det kongelige selskap for Norges VelJordbruket vil redusere klimagassutslippene. Når næringen sitt ambisiøse mål?
Representant fra Riksrevisjonen
Med forbehold om endringer i programmet.