Studietur til Sverige: Økologiske belgvekster til humankonsum
About the event
Organizer: Økologisk Norge
Inspirasjonstur til Sverige
Bli med og lær om økologisk dyrking av ulike belgvekster til humankonsum, hva som skal til for å lykkes både agronomisk og markedsmessig, sikre høy kvalitet og lønnsomhet. Programmet er variert og belyser ulike ledd i verdikjeden fra bonde til forbruker.
Målgruppa for turen er bønder, landbruksrådgivere, ansatte i forvaltningen, foredlingsforetak og andre som er interesserte i økt produksjon av økobelgvekster til menneskemat.
Innhold:
• Gårdsbesøk til erfarne, økologiske produsenter
• Foredrag om agronomi, kvalitet, markedsmuligheter og ulike modeller
• Erfaringsutveksling og nettverksbygging
• Besøk på Borgeby Fältdagar
Turen er finansiert av Akershus fylkeskommune, Norges Vel og Klimasmart landbruk Østfold.
EGENANDEL
Egenandel:
- 3000,- for bønder
- 4500,- for andre deltakere
Denne dekker:
- Busstur for hele reisen. Det blir av-og-påstigning på Oslo S og Grålum pendlerparkering til og fra Sverige
- To frokoster
- Tre lunsjer
- To middager
- Overnatting to netter
- Inngangsbillett og omvisning på Borgeby Fältdagar
- Foredrag og omvisning på gårder
NB! Begrenset med plasser, vær derfor tidlig ute for å sikre deg plass.
PROGRAM*
Tirsdag 24. juni
- Oppmøte: 07.00 fra Oslo S og 09.00 fra Grålum pendlerparkering
- Gårdsbesøk Klevs Gård v/Johan Christensson og Marcus Nordgren fra Svenska favabönor
- Gårdsbesøk på Körslätts gård v/Magnus Bengtsson
- Felles middag og overnatting
Onsdag 25. juni
- Frokost
- Gårdsbesøk på Stäme gård v/ Jan-Anders Bengtsson
- Borgeby Fältdagar, omvisning og fritt program
- Felles middag og overnatting
Torsdag 26. juni
- Gårdsbesøk Lindegrens gård
- Gårdsbesøk Dammhagen gård, v/ Elisabeth Tollisen
- Estimert ankomst: ca. 18:30 til Grålum pendlerparkering og ca. 20:00 til Oslo S
*Med forbehold om endringer
For mer informasjon om prosjektet eller turen, ta kontakt med prosjektleder for Klimamat-prosjektet, Marthe Norderhaug, på marthe@okologisknorge.no
Detaljert program
Dag 1
Klevs gård
Klevs gård ligger i Bovallstrand og drives av Johan Christensson. På gården dyrkes det på omkring 500 hektar, hovedsakelig økologisk. Johan er opptatt av jordhelse, driver pløyefritt og bruker biokull. Det er også et eget biokullanlegg på gården. På Klevs dyrkes det erter og åkerbønner/favabønner - både til fôr og humankonsum - samt høstraps, høsthvete, havre, gressfrø og lin. På gården er det også en selvbetjent gårdsbutikk med utsalg av ferske gårdsegg, egenpresset rapsolje, honning, samt gule erter og åkerbønner/favabønner.
Svenska Favaböner
Marcus Nordgren driver Svenska Favaböner og er veldig opptatt av å vise hvor næringsrike og fantastiske åkerbønner/favabønner er, også som menneskemat. I likhet med i Norge, går nesten all produksjon av åkerbønner til dyrefôr. Svenska Favaböner samarbeider med økologiske gårder i Västra Götaland, blant annet Klevs gård. Marcus kommer til Klevs gård for å fortelle om åkerbønner, muligheter og den særegne avskalingsmaskinen han bruker.
Körslätt gård
Litt øst for Helsingborg, ligger den økologiske gården Körslätt. Gården drives av Magnus og Lotta Bengtsson, som produserer matlupin og quinoa til Nordisk råvara, samt grønne erter til hermetisering hos FoodHill. Av andre vekster dyrkes hvete, mais og solsikker som, sammen med alle de andre produksjonene på gården, inngår i et utstrakt vekstskifte med underkulturer, mellomkulturer og fangvekster. På gården er det også et anlegg for rensing av belgvekster. Gårder som produserer til Nordisk Råvara tørker selv, og kjører til Körslätt for rensning.
Lögnäs hotell og spa
Den første natten overnatter vi på det familiedrevne spa- og konferansehotellet, Lögnäs gård og spa. Det ligger i sørlige Halland, mellom Båstad og Laholm. Som navnet røper, var dette tidligere en gård, men er nå gjort om til besøksgård og overnattingssted. Låven er bygd om til restaurant, hvor de serverer hjemmelaget mat, basert på lokale råvarer.
Dag 2
Stäme Gård
Etter frokost dag 2 går turen til Stäme gård i Halland. Gården er økologisk og drives av Jan-Anders Bengtsson. Den særegne Stäme gråert, har sitt opphav her og er en gammel landssort. Den milde, behagelige smaken gjør den veldig anvendelig. Økende popularitet har gjort at flere og flere begynner å dyrke denne gråertsorten. Stäme gråert har, sammen med andre svenske gråerter, en tusenårig dyrkningshistorie i Sverige. Før var dyrking av gråerter også utbredt i Norge. Jan-Anders dyrker gråert på 6 hektar og åkerbønner på 24 hektar i samdyrking med korn. Han leverer til Nordisk Råvara. I tillegg driver han med avl av Holsteinkuer sammen med broren. De leverer også melk til Kvarnen i Kornhult, en prisvinnende og lokal gelato-produsent.
Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar er Nordens ledende landbruksmesse, med rundt 20 000 besøkende i året.
Årets program er variert og innholdsrikt, med både utstillinger, demonstrasjonsfelt og foredrag som er interessante uansett hvilken tilknytning man har til matproduksjon. Årets fokus er på jord, jordhelse, beredskap, vern av matjord, lokale og sirkulære gjødselprodukter og bærekraftige løsninger for framtidens landbruk. På messen møter vi Per Modig og Annika Jönsson, som begge har lang og bred erfaring med dyrking av belgvekster til humankonsum i Sverige.
Rusthållargården
Dag 2 overnatter vi på Rusthållargården, som er et særegent overnattingssted med røtter tilbake til 1675. Gården stilte med soldater og hester til kongen i krigstid, og fikk til gjengjeld skattefritak. Tidlig på 1800-tallet fikk eieren tillatelse til å drive skjenkested, og brennevin ble produsert i det som i dag er steinhuset mellom villaene og hovedbygningen.
Virksomheten utviklet seg til pensjonat og ble i 1904 kjøpt av Johannes Gudmundsson – den første i familien som fortsatt eier og driver stedet. Hotellet, da kalt Hotel Arild, fikk et godt rykte for sin hjemmekoselige atmosfære og skånske gjestgiveristil. Eva Malmgren, sammen med datteren Bianca, utgjør i dag femte generasjon som eier og driver anlegget.
Dag 3
Lindegrens gård
Lindegrens gård er økologisk, og drives av ekteparet David och Lina Lindegren. På gården er det både gårdsbutikk og bistro, og vi stopper for lunsj her. I kjøkkenhagen dyrkes mye av vekstene som tilberedes på kjøkkenet, blant annet ulike belgvekster. Av beitedyr har de både rødkoller, svensk fjellku og sau, i tillegg til utegris. De har eget gårdsslakteri, og foredler kjøtt til blant annet pølser og skinke.
Tillegginfo:
Restaurert et tidligere våtmarksområde på 2 hektar i Sinarpsdalen. Tiltaket vil bidra til å rense vannet for næringsstoffer, dempe flom og skape gode leveområder for fugler, amfibier og insekter, samt styrke det biologiske mangfoldet. Det nye elveløpet er tilrettelagt slik at sjøørret på nytt kan tiltrekke seg ender, våtmarksfugler, amfibier og insekter som øyenstikkere, og dermed bidra til økt biologisk mangfold. Det nye bekkeløpet skal lokke sjøørret til igjen å vandre oppover Sinarpsdalen.
Dammhagen gård og café
Litt nord for Bohuslän driver Elisabeth Tollisen og Svein Leikanger Dammhagen gård og café. Tidligere drev Elisabeth landhandelen Mølleren Sylvia i Oslo, med et stort utvalg lokalproduserte og økologiske varer. Konseptet har hun videreført i gårdsbutikken, og hele gården drives økologisk. Vi gjør et stopp på hjemveien og får servert middag laget på gårdens egne råvarer og lokalproduserte belgvekster.

Studietur til Sverige: Økologiske belgvekster til humankonsum
Borgeby Fältdagar, Borgeby kyrkväg, Bjärred, Sverige
Studietur til Sverige: Økologiske belgvekster til humankonsum
About the event
Organizer: Økologisk Norge
Inspirasjonstur til Sverige
Bli med og lær om økologisk dyrking av ulike belgvekster til humankonsum, hva som skal til for å lykkes både agronomisk og markedsmessig, sikre høy kvalitet og lønnsomhet. Programmet er variert og belyser ulike ledd i verdikjeden fra bonde til forbruker.
Målgruppa for turen er bønder, landbruksrådgivere, ansatte i forvaltningen, foredlingsforetak og andre som er interesserte i økt produksjon av økobelgvekster til menneskemat.
Innhold:
• Gårdsbesøk til erfarne, økologiske produsenter
• Foredrag om agronomi, kvalitet, markedsmuligheter og ulike modeller
• Erfaringsutveksling og nettverksbygging
• Besøk på Borgeby Fältdagar
Turen er finansiert av Akershus fylkeskommune, Norges Vel og Klimasmart landbruk Østfold.
EGENANDEL
Egenandel:
- 3000,- for bønder
- 4500,- for andre deltakere
Denne dekker:
- Busstur for hele reisen. Det blir av-og-påstigning på Oslo S og Grålum pendlerparkering til og fra Sverige
- To frokoster
- Tre lunsjer
- To middager
- Overnatting to netter
- Inngangsbillett og omvisning på Borgeby Fältdagar
- Foredrag og omvisning på gårder
NB! Begrenset med plasser, vær derfor tidlig ute for å sikre deg plass.
PROGRAM*
Tirsdag 24. juni
- Oppmøte: 07.00 fra Oslo S og 09.00 fra Grålum pendlerparkering
- Gårdsbesøk Klevs Gård v/Johan Christensson og Marcus Nordgren fra Svenska favabönor
- Gårdsbesøk på Körslätts gård v/Magnus Bengtsson
- Felles middag og overnatting
Onsdag 25. juni
- Frokost
- Gårdsbesøk på Stäme gård v/ Jan-Anders Bengtsson
- Borgeby Fältdagar, omvisning og fritt program
- Felles middag og overnatting
Torsdag 26. juni
- Gårdsbesøk Lindegrens gård
- Gårdsbesøk Dammhagen gård, v/ Elisabeth Tollisen
- Estimert ankomst: ca. 18:30 til Grålum pendlerparkering og ca. 20:00 til Oslo S
*Med forbehold om endringer
For mer informasjon om prosjektet eller turen, ta kontakt med prosjektleder for Klimamat-prosjektet, Marthe Norderhaug, på marthe@okologisknorge.no
Detaljert program
Dag 1
Klevs gård
Klevs gård ligger i Bovallstrand og drives av Johan Christensson. På gården dyrkes det på omkring 500 hektar, hovedsakelig økologisk. Johan er opptatt av jordhelse, driver pløyefritt og bruker biokull. Det er også et eget biokullanlegg på gården. På Klevs dyrkes det erter og åkerbønner/favabønner - både til fôr og humankonsum - samt høstraps, høsthvete, havre, gressfrø og lin. På gården er det også en selvbetjent gårdsbutikk med utsalg av ferske gårdsegg, egenpresset rapsolje, honning, samt gule erter og åkerbønner/favabønner.
Svenska Favaböner
Marcus Nordgren driver Svenska Favaböner og er veldig opptatt av å vise hvor næringsrike og fantastiske åkerbønner/favabønner er, også som menneskemat. I likhet med i Norge, går nesten all produksjon av åkerbønner til dyrefôr. Svenska Favaböner samarbeider med økologiske gårder i Västra Götaland, blant annet Klevs gård. Marcus kommer til Klevs gård for å fortelle om åkerbønner, muligheter og den særegne avskalingsmaskinen han bruker.
Körslätt gård
Litt øst for Helsingborg, ligger den økologiske gården Körslätt. Gården drives av Magnus og Lotta Bengtsson, som produserer matlupin og quinoa til Nordisk råvara, samt grønne erter til hermetisering hos FoodHill. Av andre vekster dyrkes hvete, mais og solsikker som, sammen med alle de andre produksjonene på gården, inngår i et utstrakt vekstskifte med underkulturer, mellomkulturer og fangvekster. På gården er det også et anlegg for rensing av belgvekster. Gårder som produserer til Nordisk Råvara tørker selv, og kjører til Körslätt for rensning.
Lögnäs hotell og spa
Den første natten overnatter vi på det familiedrevne spa- og konferansehotellet, Lögnäs gård og spa. Det ligger i sørlige Halland, mellom Båstad og Laholm. Som navnet røper, var dette tidligere en gård, men er nå gjort om til besøksgård og overnattingssted. Låven er bygd om til restaurant, hvor de serverer hjemmelaget mat, basert på lokale råvarer.
Dag 2
Stäme Gård
Etter frokost dag 2 går turen til Stäme gård i Halland. Gården er økologisk og drives av Jan-Anders Bengtsson. Den særegne Stäme gråert, har sitt opphav her og er en gammel landssort. Den milde, behagelige smaken gjør den veldig anvendelig. Økende popularitet har gjort at flere og flere begynner å dyrke denne gråertsorten. Stäme gråert har, sammen med andre svenske gråerter, en tusenårig dyrkningshistorie i Sverige. Før var dyrking av gråerter også utbredt i Norge. Jan-Anders dyrker gråert på 6 hektar og åkerbønner på 24 hektar i samdyrking med korn. Han leverer til Nordisk Råvara. I tillegg driver han med avl av Holsteinkuer sammen med broren. De leverer også melk til Kvarnen i Kornhult, en prisvinnende og lokal gelato-produsent.
Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar er Nordens ledende landbruksmesse, med rundt 20 000 besøkende i året.
Årets program er variert og innholdsrikt, med både utstillinger, demonstrasjonsfelt og foredrag som er interessante uansett hvilken tilknytning man har til matproduksjon. Årets fokus er på jord, jordhelse, beredskap, vern av matjord, lokale og sirkulære gjødselprodukter og bærekraftige løsninger for framtidens landbruk. På messen møter vi Per Modig og Annika Jönsson, som begge har lang og bred erfaring med dyrking av belgvekster til humankonsum i Sverige.
Rusthållargården
Dag 2 overnatter vi på Rusthållargården, som er et særegent overnattingssted med røtter tilbake til 1675. Gården stilte med soldater og hester til kongen i krigstid, og fikk til gjengjeld skattefritak. Tidlig på 1800-tallet fikk eieren tillatelse til å drive skjenkested, og brennevin ble produsert i det som i dag er steinhuset mellom villaene og hovedbygningen.
Virksomheten utviklet seg til pensjonat og ble i 1904 kjøpt av Johannes Gudmundsson – den første i familien som fortsatt eier og driver stedet. Hotellet, da kalt Hotel Arild, fikk et godt rykte for sin hjemmekoselige atmosfære og skånske gjestgiveristil. Eva Malmgren, sammen med datteren Bianca, utgjør i dag femte generasjon som eier og driver anlegget.
Dag 3
Lindegrens gård
Lindegrens gård er økologisk, og drives av ekteparet David och Lina Lindegren. På gården er det både gårdsbutikk og bistro, og vi stopper for lunsj her. I kjøkkenhagen dyrkes mye av vekstene som tilberedes på kjøkkenet, blant annet ulike belgvekster. Av beitedyr har de både rødkoller, svensk fjellku og sau, i tillegg til utegris. De har eget gårdsslakteri, og foredler kjøtt til blant annet pølser og skinke.
Tillegginfo:
Restaurert et tidligere våtmarksområde på 2 hektar i Sinarpsdalen. Tiltaket vil bidra til å rense vannet for næringsstoffer, dempe flom og skape gode leveområder for fugler, amfibier og insekter, samt styrke det biologiske mangfoldet. Det nye elveløpet er tilrettelagt slik at sjøørret på nytt kan tiltrekke seg ender, våtmarksfugler, amfibier og insekter som øyenstikkere, og dermed bidra til økt biologisk mangfold. Det nye bekkeløpet skal lokke sjøørret til igjen å vandre oppover Sinarpsdalen.
Dammhagen gård og café
Litt nord for Bohuslän driver Elisabeth Tollisen og Svein Leikanger Dammhagen gård og café. Tidligere drev Elisabeth landhandelen Mølleren Sylvia i Oslo, med et stort utvalg lokalproduserte og økologiske varer. Konseptet har hun videreført i gårdsbutikken, og hele gården drives økologisk. Vi gjør et stopp på hjemveien og får servert middag laget på gårdens egne råvarer og lokalproduserte belgvekster.